Somló olaszrizlingben is király
A Balaton északi partvidéke az igazi otthona, a Paloznak–Csopak–Füred–Badacsony–Csobánc–Szigliget–Szent György-hegy tengelyen hasít.
Ebben a klímában, ezen a szupervulkáni talajon képes az olaszrizling önazonos egyediséget felmutatni. Pláne olyan kiemelkedő évjáratban, mint amilyen a 2017-es volt.
A Nagy-Somlói Borvidék is a Balaton borrégió része, a legkisebb borvidékünkön termett olaszt mégsem lehet összetéveszteni a badacsonyival vagy a csopakival.
Nem mondunk azzal semmi újat, hogy a somlói olaszrizling markánsabban mutatja a sós-minerális jegyeket és karakteresebb a savvilága.
Szép példája ennek e heti kedvenc karanténborunk, a Kreinbacher Olaszrizling Selection 2017. Ezt is abban a pakkban rendeltük a Bortársaságtól, mint a díjnyertes Etyeki Pezsgőt.
Összetéveszthetetlenül somlói és olasz. Illatában fűszernövények (egészen finoman a háttérben ott figyel a rozmaring), de van menta, kakukkfű is. Aztán a következő szippantásra a gyümölcsök (sárga alma, őszibarack) kerülnek a fókuszba.
A mandula is fel-felvillan illatban és ízben is. Miközben minden kortyot átjár a hűvös sósság.
A hordó aromái olyan finomak és intelligensek, hogy csak hozzáadnak az ízképhez.
Elegáns, nagy test, puha, krémes struktúra átszőve a savak ezüstszálaival.
Poétikus bor, igazán nagy élmény. Valóban elhozza Somlót a négy fal közé.