Tökéletes száraz furmint 2990-ért

2022. 07. 17., 21:12
A hét bora
4165

Első, 2019-es évjáratát is megénekeltem. Akkor azt mondtam, ilyen a furmint megfizethető, posztmodern, rafinált, izgalmas verziója.

Ez a 2021-esre is áll. Sőt. Noha a 2021-es hisztis évjárat volt, Balassa mégis pazar egyensúlyt tudott felépíteni kacsás borában. (A címkéje továbbra is nagy kedvencem).

Nyolc dűlő gyümölcse hordóban és tartályban erjesztve, érlelve (hordó-tartály 70-25%). 

A színe most mélyebb, ragyogóbb. Illatából kiabál a furmint: őszibarack, lime, zöldalma, ibolya, fehér orgona, és egy kis sós tengervíz.

A test is teltebb, mélyebb, tapinthatóbb. Szikár, feszes, izgalmas a korty szerkezete, citrusos, elektromosan vibráló a lecsengése sok virággal és ásvánnyal. A számmisztikusoknak mondom: 5 g/l maradékcukor áll szemben 7,7 g/l savval. 

Egy osztrák borbarátom nem győzött betelni vele. Azt mondta, bár tudja, hogy Tokaj elsősorban az aszútól híres, különleges és egyedi a világ bortéképén, ennek a minőségnek ott a helye a grüner veltlinerek és rajnai rizlingek mellett. A maga nemében ez a bor tökéletes, lelkendezett. Ráadásul nem tízezer, hanem mindössze 2990 forintba kerül. Rendesen be is vásárolt belőle. 

Fotó: gusto.hu