Történelmet írt a St. Andrea pincészet

2021. 07. 15., 19:54
A hét bora
4058

Nemrég számoltunk be arról, milyen óriási magyar sikerek születtek a 2021-es Decanter World Wine Awardson, a világ legnagyobb, legbefolyásosabb borversenyén. 

Rekordszámú, több mint 18 ezer tétel érkezett a szervezőkhöz 56 országból.

Magyarország 4 platinaéremre, 15 aranyra, 40 ezüstre, 32 bronzéremre lehet büszke.

Hab a tortán, hogy a St. Andrea pincészet egyenesen történelmet írt ezen a megmérettetésen. 

2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavére Best In Show (97 pont) nagydíjat kapott, vagyis bekerült a világ 50 legjobb bora közé.

Tudomásunk szerint magyar vörösborral ilyen még nem történt. 

Izgatottan mentünk a sajtótájékoztatóra, melyen Lőrincz György és fia mutatta be az immár világklasszis bikavér grand superiort a szakmai közönségnek Budapesten, a St. Andrea Restaurantban. 

A bemutató előtt pár perc erejéig sikerült Lőrincz Gyurinak (engedjék meg, hogy tegezzem, ezer éve ismerjük egymást) pár kérdést feltennem.

***

Tudatosan készül a nagybor nagybornak?

Minden borunk tudatosan készül, az Áldás, bikavér-szortimentünk alapbora is úgy készül, hogy nemzetközi szinten is értékelhető üzenetet hordozzon. A többi bornál szeretnénk kifejezni a termőhelyet, a dűlőket (Hangács, Nagy-Eged, Nagy-Eged-hegy). Szóval nem azzal álltunk neki a fiammal, hogy akkor mi most Best in show bort készítünk, hanem tettük a dolgunkat, mint mindig. 

Nagybort könnyebb készíteni, mint a hétköznapok nagyon jó borát?

A feladat ugyanolyan fontos. Az Áldás is finom, kiegyensúlyozott, a világon mindenhol értelmezhető legyen, ez a cél. A nagybor, ahogy Demeter Zoltán olyan szépen megfogalmazta, születik. Ott vagyunk, akarjuk, figyelünk, csináljuk, de van benne valami spirituális többlet. Úgy érezzük, arra minekünk már nincs is ráhatásunk. Az már a Jóisten ajándéka.  

Miért pont ezt a bort neveztétek a versenyre?

Mi már évek óta nem versenyeztetjük a borainkat. Ezt a nevezést a partnerünk (Best of Hungary) küldte be, ők foglalkoznak a magyar borokkal Angliában. Mivel a partnerünk kérte, kivételt tettünk, küldtünk nekik mintát és befizettük a nevezési díjat.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad az eredményt?

Megrendítő volt átélni egy ilyen történelmi pillanatot. És azóta is minden nap ugyanolyan nagy élmény. 

Mi a legnagyobb hozadéka ennek az eredménynek?

Az, amit a Decanter is megfogalmazott a borunk leírásának utolsó sorában: The bull is back. A bikavér visszatért. A magyar vörösborra ezek után talán jobban odafigyel a világ.

Mi a sorrend? Magyar vörösbor, egri borvidék vagy az egri bikavér?

Nyilván ez mindenkinek személyes. Örülnék, ha az egri bikavér, mint Magyarország egyik fontos bora, komoly figyelmet kapna. Persze a magyar bor már évek óta egy csomó elismerést kap, most is 92 bor szerzett érmet ezen a megmérettetésen. Az óriási öröm számomra, hogy a mi történetünkben ez az elismerés valóban mérföldkő.

A bikavér ezzel együtt még mindig nem a minőség szinonimája, hiszen e név alatt számtalan vállalhatatlan bor is piacra kerül. Nem lenne itt az ideje meghúzni végre egy vonalat, ami kijelölné, mi az a minimum minőség, amit bikavérnek nevezhetünk?

Abban bízom, hogy ennek a díjnak, elismerésnek a lelkesítő ereje a termelők zöménél még nagyobb odafigyelésben csúcsosodik ki, finomabbak, jobbak lesznek a borok. Amúgy valószínűleg a gazdasági érdekek nem tették lehetővé, hogy annak idején a szabályozás kiemelten kezelje az egri bikavért. Még kell pár évtized ahhoz, hogy megvalósuljon az, amiről beszélsz. De évek óta az a célunk, hogy meghúzzunk egy vonalat, ami alatt nem nevezhetünk egy cuveé-t bikavérnek. Bízom benne, hogy ez az elismerés is segít abban, hogy az egri bikavér a közeljövőben minden szinten csak elfogadható minőséget képviseljen. 

***

A sajtótájékoztatón a Best in Show bikavér előzenekaraként színpadra lépett a 2020-as Örökké Egri Csillag Superior és a Hangács-dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017. 

Kollár Endre séf előbbihez pisztrángból, zöldalmából, édesköményből és bodzából hajtogatott japánosan letisztult borkorcsolyát. 

Utóbbihoz St.Jakab kagyló, ponzu és cseresznye adta az aláfestést. Szerintem az egyik legnehezebb műfaj a bor-étel párosítás, de nekem mindkettő bejött. 

A nagyborhoz késztett origami pedig egyenesen szíven lőtt: kacsa udon tésztában, áfonyával és feketeszederrel körítve. 

Gyuri azt mondta, ez a bor már egy éve van a piacon, eddig még senki sem sikoltott fel, hogy hű, micsoda kimagasló teljesítmény. Ők is úgy kezelték, mint a bikavér szortiment egy szép darabját. Az ára nemzetközi viszonylatban szerény, 9800 forint. A díj óta persze naponta lefagy a St. Andrea webshopja és a Bortársaság is betárazta az utolsó mozdítható kartonokat. Aki kapja, marja. 

Mi is kaptunk egy palackkal.

Érthető módon megremeg a nóném borszakíró kezében a pohár, amikor a világ tényleg jegyzett nagy szakijai az 50 legjobb közé repítették a 2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavért.

De mivel nincs kártékonyabb a tekintélytiszteletnél, ezt az érzést hamar el is engedjük. 

Nézzük a bort a saját szemüvegünkön keresztül. 

Kékfrankos, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. A pincészet első bikavére tisztán a Nagy-Eged dűlőből. Alkoholtartalma 15%, de 13%-nál többre nem tippelnék. 

Mindene mély, a színe, az illata, az íze. 

Illatában érett fekete bogyós gyümölcsök, szelídek és vadak egyaránt. Fel-felvillan benne valami mentás hűvösség. 

Ízben a leggazdagabb. A gyümölcsök: feketeszeder, érett feketecseresznye, feketemeggy, áfonya. 

Sava, tanninja tanítanivaló egyensúlyban. A szerkezete puha, tanninja olvad, a karaktere meleg, de nem lekváros, minden porcikájában ott a vitalitás.  

A nagyborról gyakran azt gondoljuk, nagysága a töménység szinonimája. De ez marhaság. A nagybor, túl minden spirituális megközelítésen, a termőhely és az ember példaszerű kommunikációjának lenyomata. Egyensúly, kölcsönös tisztelet, elegancia. 

Fotók: gusto.hu