Mindig is erre a magyar csúcspezsgőre vártunk

2023. 10. 08., 14:58
Buborékláz
32001

Benne volt a pakliban, hogy a hazai pezsgőforradalom motorjaként aposztrofált Kreinbacher Birtok előbb-utóbb letesz az asztalra egy nagy formátumú prestige cuvée-t.

A csapat már tíz éve álmodozott erről, amikor sikerült a legjobb alapborokat úgy összeházasítani, hogy az alapanyag érdemesnek látszott az öt éves érlelésre. 

Az alapbor 11 százaléka hordóban érlelődött és 6 g/liter dosage-t kapott.

A tökéletességet ostromló egyensúly képzetét a furmint és chardonnay fele-fele aránya tartja életben. A két fajta nagyon szereti egymást, számomra amúgy a furmint pezsgőként jobban teljesít, mint csendes borként, származzon akár Tokajból, akár Somlóról.

A pezsgők legnagyobb nemzetközi versenyéről eddig minden évben érmekkel tértek haza, ami egyértelműen bizonyítja, hogy Champagne-ban is elismerik, a birtok világklasszis pezsgőket készít.

Kreinbacherék a 2017-es Égoïste Brut-tel most átlépték saját árnyékukat. 

A dizájn letisztult, áramvonalas, hűen előrevetíti a beltartalmat. 

Szín, illat, íz hármasegységének az elegancia a közös nevezője.

Érett színe is arra utal, hogy évjáratos pezsgő, ennek ellenére az érleltség nem nyomja agyon, illatban és ízben is megmarad a frissesség.

Illata összetett, mezei virágok, toast aromák, friss fehér húsú gyümölcsök (barack) és citrusok kavalkádja.

Ízben a gyümölcsösség az öt év érlelés ellenére is a toast aromák fölé nő, melyek stabil alapként mindvégig a háttérben maradnak, olyannyira, hogy lecsengésében a citrusaromák viszik a prímet. 

Apró buborékjai alkotta krémes szerkezete a legnagyobb champagne-ok emlékeit idézik.

12 ezer forintos árával valamivel a neves champagne-i birtokok apalappezsgői alatt marad, de minőségben teljesen egyenrangú velük.

A csúcspezsgő nevét a birtok hosszan magyarázza: 

"Fontos kiemelni, hogy az ÉGOÏSTE nem a Kreinbacherről szól. Nem a cégre vonatkozik (nincs szó nagyképű vagy arrogáns hozzáállásról), hanem arra, aki fogyasztja. Arra, aki magával szemben a legmagasabb elvárásokat támasztja, ezekből nem enged, ezt várja el másoktól is, és úgy érzi, a kemény elvárásoknak való megfelelés után a legjobb jár neki. Egy olyan pezsgő, ami saját magunk, a saját teljesítményünk jutalma. Annak szól, aki meg tudja élni azokat a pillanatokat, amikor csak ő számít. Le tud ülni egy nehéz projekt, egy durva nap végén egyedül, és élvezni saját maga társaságát."

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

 

Kiverte a biztosítékot a Gourmet egyik standjának felirata