A sütemény száz éve

2024. 05. 05., 10:35
Étel és irodalom
2010
By Gusto

Az édes ízek iránti vágy kiölhetetlen – velük volt és velünk is marad. A magyar gasztronómiában évszázadok óta jelen vannak a desszertek, de ahogy a világban mindenütt, a klasszikus sütemények itt is az 1800-as években jelentek meg, hogy a huszadik századra elnyerjék el azt a formát, amit jelenleg is ismerünk és keresünk.

A Fortepan.hu zseniális képgyűjteménye rengeteg olyan fotót tartalmaz, amin az elmúlt durván száz év desszertjei is szerepelnek – a precíz helymeghatározás, a kulcsszavas leírások, az évek alapján történő keresés segít minket abban, hogy a képeket történelmi aspektusból is megvizsgálhassuk – néha elég egy édes falat, hogy feltáruljon kíváncsi szemünk előtt a múlt számos kis titka.

1917, Budapest: ugyan a képen egy falat édesség sem látszik, de érthető, hogy elfogyott: a fotó a galíciai menekült gyerekek süteményosztásán készült.

Adományozó: Fortepan.hu / Országos Széchényi Könyvtár / Müllner János

1935, Szolnok: a Szapáry utca 28. alatt működött a Kádár cukrászda – a süti mellé egy pikoló sör és limonádé is jutott.

Adományozó: Fortepan.hu/ Lissák Tivadar

1938, Budapest: Az Attila út 19. volt özvegy Benedek Samuné, született Kneif Gizella mézeskalácsos és viaszgyertyaöntő műhelyének a címe. A képről nem látszik az elképesztő történelem: a vállalkozást 1700-ban Mayer János alapította a Várban, majd 1780-tól végleg a Tabánba költöztek. A műhely beházasodás révén került Benedekékhez. Gizellától lánya, Margit vette át az egyre kevésbé sikeres boltot. A legendás mézeskalácsos a hatvanas évek elején zárt be.

Adományozó: Fortepan.hu/ Bojár Sándor

1955, Budapest: a Kígyó utcai Mézes Mackó büfé a szocializmus éveinek megkerülhetetlen egysége volt. Érdemes egy pillantást vetni az Olaszországból importált Gaggia presszógépre – később a magyar ipar is jelentkezett a vendéglátóhelyek számára tervezett kávéfőzőkkel.

Adományozó: Fortepan.hu / Bauer Sándor

1957, Magyarország: Péchy Blanka színművésznő jól ismerte a kávéházak bájos világát, hisz szakmai életét meghatározták bécsi évei, ahol Max Reinhardt társulatában játszott. Színpadi, filmes munkái mellett ismert nyelvművelő volt, sőt, egészen 93 éves korában bekövetkezett halálig írta könyveit, esszéit.

Adományozó: Fortepan.hu/ Kotnyek Antal

1958, Budapest: Az állatkerti ünnepségen még az elefántnak is jutott torta. Reméljük, gyümölcsös volt!

Adományozó: Fortepan.hu/ FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György

1958, Budapest: a korabeli Magyarország éttermi fotóinak tetemes hányadát a fotóslegenda, Bauer Sándor készítette. Ma már evidens egy ilyen terített asztal, de akkoriban csak a turisták és a pártoldalról nagyon fontos emberek részesültek akkora választékban, mint amit a Margitszigeti Nagyszállóban láthatunk.

Adományozó: Fortepan.hu / Bauer Sándor

1959, Magyarország: Kiss Manyi színésznőről több süteményes képet is találunk a Fortepanon, de hát nem bűn az, ha valaki édesszájú. Megér egy mondatot az ablakba lazán kirakott telefon – akkoriban nagyon jó kapcsolat kellett ahhoz, hogy egy háztartás bekerüljön a hálózatba.

Adományozó: Fortepan.hu / Kotnyek Antal

1960, Budapest: még egy fotó a Mézes Mackó büféről – érdekessége, hogy ezen tényleg van egy medve. Hát igen, akkoriban más idők jártak a közönségszórakoztatásban.

Adományozó: Fortepan.hu / Bauer Sándor

1961, Budapest: a Rákóczi út 17. alatt működött a Vajas sütemények boltja, igaz, arról nem szól a fáma, hogy mikor tűnt el a szocialista cukrászatból a vaj, hogy átadja helyét a növényi zsiradékoknak. Az üvegen túl szemben a Kazinczy utca torkolata látszik.

Adományozó: Fortepan.hu / Bauer Sándor

1962: Budapest: három év múlva kétszáz éves lesz a Szentháromság téri Ruszwurm cukrászda, ami közelről nézte végig az 1848-as forradalmat, az első és a második világháborút, majd 1956-ot, vagyis azok a kulcsfontosságú eseményeket, amik meghatározták Magyarország sorsát. A bejáratnál készült fotón Rátonyi Róbert és Csákányi László színművészek ücsörögnek Dalos László szerkesztővel.

Adományozó: Fortepan.hu / Kotnyek Antal

1967, Magyarország: itt már hazai gyártású Casino-kávégép dolgozik, de igazán kíváncsiak vagyunk, milyen lehetett akkoriban a „Zuzmara koktél” – a háttérben fénylő neonreklámok ma már féltett gyűjtői kincsek lennének.

Adományozó: Fortepan.hu / FŐFOTÓ

1969, Magyarország – nem tudjuk, hol készült a fotó, de Sanyika biztosan örült a tortának. Érdemes belegondolni, mennyit változott azóta a divattal az édességek dekorációja.

Adományozó: Fortepan.hu / Chuckyeager tumblr

1987, Magyarország: nyugdíjba megy a katonatiszt, s úgy tűnik, igaz a mondás, hogy a honvédség kötelékében a bakáknál csak a vezérkarban dolgozók ittak többet. Az asztalon a süti, szendvics és pogácsa mellett a sör és pár liter bor is ott figyel.

Adományozó: Fortepan.hu / Ötvös János