Hamvas Béla miatt lettem alkoholista
Ezzel a sorral kezdődik A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata című esszém, melyet a szerkesztők beválogattak A hévízi hajószakács, avagy az első kortárs gasztroirodalmi antológia írásai közé.
Igazán inspiráló megjelenni olyan nagy nevekkel egy kötetben, mint Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Fehér Béla, Karafiáth Orsolya, Nyáry Krisztián, Saly Noémi, Váncsa István, a többiekről nem is beszélve.
Na, ennyi elég is az önfényezésből. A többit a kiadótól idézem:
A HÉVÍZ az egyetlen olyan magyar irodalmi folyóirat, amelynek állandó gasztrokulturális rovata van: a Hajószakács.
Műfajilag sokszínű írások jelennek meg itt: gasztrotörténeti dolgozatok, ínyes esszék, hasnovellák, tárcák, útirajzok, paródiák.
A szerkesztők, Cserna-Szabó András és Fehér Renátó most kötetbe rendezték az elmúlt évek legjobb írásait. Így született meg az első kortárs gasztroirodalmi antológia.
[cikkbanner]
Hogy miről szól a könyv?
Mindenről, ami a gasztronómia címszóba belefér:
Balatoni halászléről és román miccsről, magyar borról és a pécsi Mecseki Itókáról, a Rolling Stonesról és Petroniusról, Careme-ről és Kun Béláról, zserbóról és kalácsról, kávéról és töltött káposztáról, hamburgerről és sóletről, Gdanskról és Nápolyról, szalonnáról és pacalról, birkapörköltről és thai levesről, Hamvas Béláról és Tarantinóról…
A kötet szerzői:
- Balogh Ádám
- Bödőcs Tibor
- Cserna-Szabó András
- Czinki Ferenc
- Darida Benedek
- Fehér Béla
- Fehér Renátó
- Gálffy Zsuzsanna
- Gerlóczy Márton
- Gundel Károly
- Karafiáth Orsolya
- Kinizsi Giusz Zoltán
- Király Kinga Júlia
- Kling József
- Körner András
- Krasztev Péter
- Nyáry Krisztián
- P. Horváth Tamás
- P. Szabó Dénes
- Saly Noémi
- Szántó T. Gábor
- Szécsi Noémi
- Szederkényi Olga
- Szív Ernő
- Vágvölgyi B. András
- Váncsa István
A hévízi hajószakács
Kortárs gasztroirodalmi antológia
308 oldal, keménytáblás
Cser Kiadó, 2021
3995 Ft