Hamvas Béla miatt lettem alkoholista

2021. 07. 01., 14:07
Étel és irodalom
1673

Ezzel a sorral kezdődik A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata című esszém, melyet a szerkesztők beválogattak A hévízi hajószakács, avagy az első kortárs gasztroirodalmi antológia írásai közé. 

Igazán inspiráló megjelenni olyan nagy nevekkel egy kötetben, mint Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Fehér Béla, Karafiáth Orsolya, Nyáry Krisztián, Saly Noémi, Váncsa István, a többiekről nem is beszélve. 

Na, ennyi elég is az önfényezésből. A többit a kiadótól idézem:

A HÉVÍZ az egyetlen olyan magyar irodalmi folyóirat, amelynek állandó gasztrokulturális rovata van: a Hajószakács. 

Műfajilag sokszínű írások jelennek meg itt: gasztrotörténeti dolgozatok, ínyes esszék, hasnovellák, tárcák, útirajzok, paródiák. 

A szerkesztők, Cserna-Szabó András és Fehér Renátó most kötetbe rendezték az elmúlt évek legjobb írásait. Így született meg az első kortárs gasztroirodalmi antológia.

[cikkbanner]

Hogy miről szól a könyv? 

Mindenről, ami a gasztronómia címszóba belefér:

Balatoni halászléről és román miccsről, magyar borról és a pécsi Mecseki Itókáról, a Rolling Stonesról és Petroniusról, Careme-ről és Kun Béláról, zserbóról és kalácsról, kávéról és töltött káposztáról, hamburgerről és sóletről, Gdanskról és Nápolyról, szalonnáról és pacalról, birkapörköltről és thai levesről, Hamvas Béláról és Tarantinóról…

A kötet szerzői: 

  • Balogh Ádám
  • Bödőcs Tibor
  • Cserna-Szabó András
  • Czinki Ferenc
  • Darida Benedek
  • Fehér Béla
  • Fehér Renátó
  • Gálffy Zsuzsanna
  • Gerlóczy Márton
  • Gundel Károly
  • Karafiáth Orsolya
  • Kinizsi Giusz Zoltán
  • Király Kinga Júlia
  • Kling József
  • Körner András
  • Krasztev Péter
  • Nyáry Krisztián
  • P. Horváth Tamás
  • P. Szabó Dénes
  • Saly Noémi
  • Szántó T. Gábor
  • Szécsi Noémi
  • Szederkényi Olga
  • Szív Ernő
  • Vágvölgyi B. András
  • Váncsa István 

A hévízi hajószakács
Kortárs gasztroirodalmi antológia 
308 oldal, keménytáblás
Cser Kiadó, 2021 
3995 Ft