Nők is járhattak Európa legrégebbi kávéházába

2020. 12. 15., 13:49
Étel és irodalom
7193
By Gusto

Casanova a kedvenc vadászterületének nevezte, mivel ez volt az egyetlen korabeli találkozóhely, amelyet nők is látogathattak.

1720. december 29-én nyitotta meg kapuit Alla Venezia Trionfante (a győzedelmes Velencéhez) néven, de a vendégek kezdettől fogva csak Florianként emlegették a tulajdonosra, Floriano Francesconira utalva.

A kávéház nyitásáig Velencében a fekete levet gyógyszernek tekintették, és csak patikákban árulták. Floriano Francesconi azonban a londoni, de legfőképpen a párizsi divatot követte, ahol már évtizedekkel korábban beindult a kávéházkultúra.

Fotó: Giovanni Dall'Orto

Az Egyiptomból, Malajziából, Görögországból szállított kávé drága volt, de a velencei előkelő társaság is hamar rákapott az ízére. Párizsi mintára a Florianban nemcsak kávét kínáltak, hanem ételeket és alkoholtartalmú italokat is. És beengedték a nőket!

A kávéház 1858-ig maradt a család birtokában, előbb Floriano Francesconi unokaöccse, majd annak fia örökölte meg. 1848-ban ugyanolyan központi szerepet játszott a Habsburg-ellenes felkelésben, mint nálunk a Pilvax. A Florian ma a Fendi divatház tulajdonában van.

A Florianban olyan hírességek fordultak meg az idők során, mint Goldoni, Goethe, Dickens, Lord Byron, Balzac, Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Kosztolányi Dezső.

A kávéháznak ma már hat belső terme van és egy kilencvenfős terasza. Áprilistól októberig - amikor épp nincs világjárvány -  a szabadtéren felállított színpadon neves művészek, főként zongoristák koncerteznek.

Képek forrása: wikipedia