Fine dining minőség bisztróárakon

2019. 08. 18., 17:28
Étterem
7627
By

Ilyen, amikor a Gusto kóstolgatja a Gusto13-at.

Közös a gyökér, de egymástól teljesen függetlenül működik az étterem és az online magazin. Olyan, mintha rokonokhoz mennénk látogatóba, de ettől még ugyanúgy kritikusan kóstolunk, mint bármelyik más étteremben. Íme.

Biztosan sokan emlékeznek még a veszprémi Chianti étteremre, amit a szakma és a vendégek egyaránt nagyra becsültek. 2017-ben a tulajdonosok úgy döntöttek, elengedik a puccos vonalat és új névvel, arculattal és konyhával Gusto13 Bistro & Delicate néven újratervezték a hely gasztronómiai útvonalát.

Az olasz vonal részben megmaradt, a pizza szuper, a pasták tartják az olaszok által is sokat dicsért autentikus színvonalat. A Bajcsy-Zsilinszky utca 8 alatt található Gusto Delicate olasz és magyar finomságai közül egy szűkebb szelekció az étteremben is megtalálható (főleg balatoni borok, aztán pezsgők, proseccók, olasz tészták, olíva olajak), szóval ezért viseli a hely a Delicate melléknevet.

A belső tér oldott, otthonos, nem kell feszengeni, leginkább talán egy jó lakásétterem feelingjét idézi.

Ráerősítenek erre a falon függő festmények, a jól elhelyezett növények, az olasz életérzést közvetítő poszterek, az egykori Chianti étteremből itt maradt kandalló.

Az étlap meglehetősen széles skálán mozog. Az említett olasz vonalon túl meglepően komoly a felhozatal. Sok a helyi alapanyag, nagy szerepe van a szezonalitásnak. A hely legnagyobb erénye, hogy képes egyszerre többféle igényt is kiszolgálni.

A fine diningra vadászók éppúgy találnak ínyükre valót (vaddisznó gerinc, bélszín steak), mint azok, akik csak egy hétköznapi ebédet szeretnének abszolválni (BBQ sertésoldalas). Ár-érték arányban szinte verhetetlen, fine dining minőség bisztróárakon.

Belekóstoltunk ebbe is, abba is.

A hideg kovászos uborka krémleves vászolyi zsendicével jó nyári hűsítő. Nekem személy szerint nem szervesül a leves friss-vad zöldje a zsendicével, a két struktúra találkozása sem okoz különösebben izgalmat.

Betétnek inkább füstölt halat tudnék elképzelni. Érdekes jelenség a feketeolíva-reszelék, inkább esztétika, mint plusz íz.

A hideg kacsamáj cseresznye, levendula, citromlekvár körítéssel viszont fantasztikus harmóniákat mutat. 

Nemcsak látványban, ízben is artisztikus. A citromlekvár és a kacsamáj találkozása elektromos bizsergés. A feketeolíva-reszelék viszont itt már teljesen öncélúnak tűnik. Magát a tányért amúgy akár desszertnek is el tudnám képzelni, olyan szépen egyensúlyozik az édes-fanyar ízek között.

Intermezzóként jöhet pár szelet Pizza San Daniele. A fiúk egy kicsit túlizgulták, süthették volna tovább, a sonka is lehetne vékonyabb, de azt el kell ismernem, hogy így is az egyik legjobb pizza, amit széles e hazában volt szerencsém kóstolni. (Az Anyukám mondta pizzája természetesen mindent visz!)

Az étlap díszpolgára a tonhal steak spárgatökfőzelékkel, cukkinivel, tárkonnyal, túrónokedlivel. Amikor belekóstolok, megértem, momentán miért ez az étterem legnépszerűbb fogása.

A vörös tonhal elképesztő minőség, omlik-bomlik, a körítés minden ízével képes kommunikálni és újabb és újabb élményt produkálni. A tárkonyhabban felvillanó ánizs telitalálat, felvillanyozza az egész fogást. A wagneri vezérmotívumként megjelenő olívabogyó-morzsa itt is abszolút felesleges, ahogy a halkésnek sincs gyakorlatilag semmi értelme.

A Vaddisznó gerinc zöldborsó pürével, rókagombával, grillezett zöldségekkel, mustármagos jus-vel ugyan fokozni nem tudja, de szinten tartja a tonhalas élményt.

A hús szaftos és omlós, a zöldborsó püré izgalmas kontraszt, a rókagomba telitalálat, a zöldségek grillezettségi foka pont jó. A tányér ízesztétikája túlmutat a bisztró vonalon és elmozdul a fine dining irányába. Azt már meg sem említjük, hogy az olívabogyó-reszelék jelenléte nem kívánatos.

A Gusto 13 desszertben is erős. A Thai panna cotta mangóval és friss gyümölcsökkel az elképzelhető legkönnyebb és legtartalmasabb nyári desszert, aminek egy gourmand 40 fokban sem képes ellenállni.

Íz, állag, struktúra, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Nem véletlen, hogy a 2019-es Gourmet Fesztivál legjobb desszertje címet a Gusto13 Bistro & Delicate kapta.