Égő papírlapon búcsúzik Buda legendás étterme

2022. 01. 02., 19:58
Gasztrohírek
8428

Nemrég számoltunk be arról, hogy végleg bezár Budapest kultikus étterme, az Olimpia. Most újabb szomorú hírt kell közölnünk: Buda legendás étterme, a Csalogány26 is lehúzz a a rolót, többé vendég már nem lépi át a küszöbét. 

Az étterem Facebook oldalán kis videóval búcsúzik, egy fém tálcán meggyújtanak egy kitépett papírlapot, amin a time to say goodbye felirat olvasható. 

Mint megtudtuk, a súlyos döntésnek alapvetően a koronavírus helyzet az oka.

Információink szerint a tulajdonos-séf Pethő Balázs Csákberényben folytatja pályáját egy vidéki stílusú vendéglőben.

Előkerestem a cikket, amit az étteremről a nyitás évében, 2007-ben írtam. Szomorúan idézem most e sorokat:

„Az ebéden felbuzdulva néhány nap múlva a vacsorát is górcső alá vettük a Csalogány 26-ban. A két felvonás között bekéredzkedtünk a konyhára. Pethő Balázs nem az a született verbálakrobata sztárszakács. Nehéz interjúalany, de ez is csak mellette szól. Mit faggatom, hagyjam inkább dolgozni. Lakonikus-ironikus válaszaiból nehéz kihámozni a kihámozhatatlant. Annyit azért sikerül megtudnom, hogy a Csalogány 26-tal végre sikerült teremtenie magának egy munkahelyet, ahol kizárólag a maga ura, mehet a saját feje után, nincs tulajdonos, aki haszonkulcsokkal nyitja-csukja az üzletet. Pethő Balázsnak küldetése van. A magyar gasztronómia kátyúba ragadt szekerét ki kell emelni a dagonyából, amibe az ötvenes években beleragadt.

A Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Magyar Gasztronómiai Egyesület oszlopos tagjaként Pethő úr filozófiai alapállása: tudatosság, szenvedély, folyamatos fejlődni vágyás. Te jó ég, kitől lehet itt tanulni? Saját magunktól, hangzik a válasz. Nem lep meg. Balázs rengeteget olvas, mégsem könyvízű a főztje. A főzés számára életérzés, nem receptgyűjtemény. A kreatív konyha örvényéből valahogy kikeveredett, visszatért az alapokhoz. Milyen alapokhoz? Hiszen magyar konyha nem létezik, ezt akkor is hangoztatom, ha megvernek. Pethő Balázs együtt érzően bólogat. De akkor mi van? Cuisine individuelle. Individuális konyha, személyre, habitusra szabott egyéni teljesítmények. Nem nuvelle cuisine, nem fúzió, nem kreatív, hanem… önmaga. Ennyi. Az erőszakos és rámenős újságírók külön erre a célra kifejlesztett szenzorával konstatálom, hogy eljött a pillanat, amikor a mestert magára kell hagyni. Nincs több kérdés. A vacsorára koncentrálunk.”

Kép forrása: Csalogány26 facebook