Ezért irigylem az osztrák borászokat

2024. 07. 18., 14:23
A hét bora
2616

Az osztrák borászok összefogás, érdekérvényesítés, marketing, biogazdálkodás (és még sorolhatnám) tekintetében messze előttünk járnak. Valahányszor Ausztriában járok, irigykedve figyelem, milyen ügyesen kommunikálják és élik meg saját borkultúrájukat.

És persze sosem jövök haza üres kézzel. Most az alsó-ausztriai Kamptal borvidékről a Bründlmayer birtok alap Grüner Veltlinerjével tértem haza, amit 11 euróért vásároltam a Hauptbahnhofon található Intersparban.

Willi Bründlmayer a feleségével, Edwige-vel, Thomas Klingerrel és Andreas Wickhoff Master of Wine-nal együtt vezeti a családi pincészetet.

A Waldviertel erdős dombjai védik az autóforgalomtól távoli köves teraszokon legelő szőlőültetvényeket az északnyugati szelektől. A Duna és a Kamp völgyének geológiai és klimatikus változatossága visszaköszön a birtok boraiban.

Willi Bründlmayer számára az ökológiai egyensúly nagyon fontos. Miután csatlakozott szülei pincészetéhez, azonnal bevezette a bioszemléletet.

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtószerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat. 

A pincészet legfontosabb szőlőfajtája továbbra is a Grüner Veltliner, amely a Langenlois környéki teraszokon remekül érzi magát.

Kellemesen könnyű és szofisztikáltan bonyolult dűlős bor egyaránt készül a fajtából.

Azért választottam az előbbit, hogy megmutathassam, milyen egy nemzetközileg is elismert és megbecsült osztrák pincészet belépő bora.

Bründlmayer 2023-as Langenlois Grüner Veltlinerje kategóriájának legszebb példánya.

Illata szőlő, egres, fehér virág, fekete bors. Alapborhoz képest meglepően összetett ízkép, melyben visszaköszön a szőlő, a fehér húsú őszibarack, az egres és a bors.

Alacsony, régi időket idéző, mindössze 12, 5 %-os alkoholja nem kelt sem testben, sem ízben hiányérzetet.

Savai vibrálnak, a korty összetett, könnyű, elegáns és tartalmas, éppen annyira, hogy jól behűtve elviselhetővé tegye egy hosszú forró nap után az estét. 

Fröccsnek is kiváló, nekem hosszúlépésnek (1 dl bor-2 dl szóda) jött be. 

Fotó: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Több van ebben a fajtában, mint amennyit gondolunk róla