Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek
Idén először már nemcsak budapesti, hanem vidéki éttermeket is minősített a Michelin Guide francia étteremkalauz.
„Magyarország rendkívül dinamikus gasztronómiai célponttá vált, köszönhetően a termékei nagy választékának, beleértve az értékes fűszereket, a helyi termelőktől származó jellegzetes hús- és sajttermékeket, valamint a borok széles kínálatát is. Alig várjuk, hogy egész Magyarország területéről bemutassuk a kiváló éttermeket és a tehetséges szakembereket a gasztronómia iránt érdeklődő nemzetközi közösségünknek” – nyilatkozta áprilisban Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója.
A Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek.
Íme a 2022-es győztesek:
Két Michelin-csillag:
Platán Gourmet (Tata, Pesti István)
Stand (Szulló Szabina és Széll Tamás)
Egy Michelin-csillag:
42 Restaurant & Bar (Esztergom, Barna Ádám)
Babel (Kaszás Kornél)
Borkonyha (Sárközi Ákos) 8 éve tartja a csillagot.
Costes (Koppány Levente)
Essência Restaurant – Tiago & Éva (Tiago Sabarigo)
Rumour Restaurant (Rácz Jenő)
Salt (Tóth Szilárd)
Bib Gourmand:
Mór24 (Balatonfüred)
Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
Casa Christa (Balatonszőlős)
Kistücsök (Balatonszemes)
Macok (Eger)
Anyukám mondta (Encs)
A fenntartható gasztronómiáért végzett munkájáért 4 étterem nyerte el a zöld csillagot:
Almalomb Étterem (Hosszúhetény)
Graefl Major Kétútköz (Poroszló)
Onyx műhely
Salt
A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Tamás (Clarisse étterem, Tura) vehette át.