Oroszország nem indul a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén

2022. 03. 02., 18:10
Gasztrohírek
5344
By Gusto

Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.

A kontinensdöntőkből 24 csapat, ezek közül 10 európai induló jut majd a Bocuse d'Or 2023-as világdöntőjébe - mondta el a verseny budapesti sajtótájékoztatóján a szervező GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója.

Florent Suplisson közölte, az orosz csapat a jelenlegi háborús helyzetben nem tud elindulni, az ukrán csapattal pedig jelenleg is kapcsolatban vannak, indulásukban továbbra is bízva.

Két új nemzetet is köszönhetnek a versenyen, amelyen Lettország és Szlovákia először vesz részt - tette hozzá.

Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison lesz, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb lesz. Ezt a fogást háromféle körettel kell tálalni, az egyiknek tartalmaznia kell tejfölt és túrót is.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket - a szabályok pontos betartásával együtt - külön, konyhai zsűri ellenőrzi. 

A magyar csapat a sorsolás szerint a második, március 24-i versenynapon indul, harmadikként.

Az idei magyar versenyző, Dalnoki Bence közölte, csapatának tagjaival, Nyikos Patrikkal (commis, azaz segéd), Széll Tamással, a 2016-os kontinensdöntő győztesével (coach) és Szulló Szabinával (elnök) már heti hat napot gyakorolnak, miközben próbálják minél jobban szimulálni a versenykörülményeket.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hangsúlyozta: a Bocuse d'Or Europe történetében először Budapest rendezhet másodszor is döntőt, ami hatalmas elismerés.

Forrás: MTI / Kép forrása: Magyar Bocuse d'Or Akadémia