Szeptember 27-én izgulhatunk a magyar csapatért

2021. 09. 25., 13:58
Gasztrohírek
7113
By Gusto

Szeptember 26-27-én rendezik meg Lyonban a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét. Veres István és a magyar csapat (elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence) a második napon versenyez majd.

A magyar csapat: séf: Veres István, commis: Molnár Bence, coach: Széll Tamás, elnök: Hamvas Zoltán

Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a versenyszabályzatban eddig sosem látott megoldásokat szült.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.

A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, míg maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét. Az idei versenyen azonban ez nem így lesz. A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kapnak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kell majd bemutatni a hústémát. A tál kiegészül majd egy fémedénnyel, ebben „ragut” kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kell készülnie. 

A magyar stand a Sirha területén. Idén azért is nagyon különleges ez a stand, mert a 2022-ben Budapesten megrendezendő európai válogatót is promotálja.

A Bocuse d’Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Ez idén sem lesz másképp, sőt, a 2021-es lyoni döntőn a fenntarthatósági szempontok még nagyobb szerepet kapnak. Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít. 

A döntőben összesen 22 ország vesz majd részt. A magyar csapat szeptember 27-én, a második napon versenyezik majd, aznap a tizedik rajtolóként. A start 9:57-kor lesz, az elviteles témával 2:52-re, a hústállal pedig 3:27-re kell majd készen lenni.

Képek forrása: Magyar Bocuse d'Or Akadémia