A húsmentes ételek nem a rántott sajtnál kezdődnek

2022. 05. 20., 20:18
Gasztrohírek
10065
By Gusto

Idén szeptemberben az országban elsőként angol nyelvű vegetáriánusszakács-képzést indít a Culinary Institute of Europe.

A képzés célja, hogy a diákok az öt hónapos kurzus elvégzését követően magabiztos szakmai tudással rendelkezzenek, amit hazai és külföldi vendéglátóhelyek konyháján is kamatoztatni tudnak. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje. 

A Culinary Institute of Europe megalapításakor fontos inspirációt jelentettek a New York-i Natural Gourmet Institute-ban töltött éveim, ahol már húsz évvel ezelőtt is volt vegetáriánus és vegán szakácsképzés. Mára Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a húsmentes táplálkozás iránt, ezért szerettük volna őket egy olyan kurzussal megszólítani, ahol úgy sajátíthatják el a szakmai tudást, hogy nem kell az elveikkel szembemenniük” – mondja Maki Stevenson, a Culinary Institute of Europe alapítója és igazgatója.

Fontosnak tartom megmutatni, hogy a húsmentes ételek nem a rántott sajtnál kezdődnek. A növények, zöldségek, gabonák, hüvelyesek önmagukban, hús nélkül is megállják a helyüket, miközben rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amit eddig kevéssé használtunk ki. Vegetáriánus szakácsként az alapanyagok egy típusától ugyan eltekintünk, de ez számtalan lehetőséget nyújt más, korábban mellőzött alapanyagok kreatív és sokoldalú a tányéron” – fogalmazott Ádám Csaba séf.

Ezzel összhangban a tananyag részét képezi a gombákkal, hüvelyesekkel való munka, külön óra keretében foglalkoznak a diákok a növényi tejekkel és sajtokkal, de a fermentáció és a vegán cukrászat is téma lesz. A fenntarthatóság fontos szempont a Culinary Institute of Europe egészének működésében, kiemelt figyelmet kap a veszteséggazdálkodás, ami az alapanyagok beszerzésétől a lehető legteljesebb konyhai felhasználásig a teljes folyamatot áthatja ez a szemléletmód.

További információk a vegetáriánusszakács-kurzusról ezen a linken érhetők el.