A Babel séfje nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2020. 02. 05., 19:46
Gourmet
2455
By

Február 5-én lezajlott a Bocuse d’Or hazai döntője, amelynek a Sirha Budapest adott otthont. A versenyt Veres István, a Babel étterem séfje nyerte, ő képviselheti Magyarországot az észtországi európai válogatón.

Az első három helyezett:

  • Veres István és Molnár Bence commis (Babel)
  • Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis (Hunguest Hotel Aqua-Sol)
  • Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis (Societé)

A magyar Bocuse történelem eddigi legkiélezettebb versenye zajlott ma a Sirhán, mind a hat versenyző a Bocuse szellemiségnek teljes mértékben megfelelő versenyétellel készült. A csapatoknak a szokásos módon két ételt kellett elkészíteniük, 5 óra 35 perc alatt.

A versenyételekről

A versenyzőknek egy meleg előétel jellegű halételt és egy meleg főfogás jellegű húsételt kellett készíteniük. A haltéma kötelező alapanyaga 6 db egész pisztráng, egy üveg Törley Chardonnay Brut, valamint egy meglepetés zöldség, amely csak tegnap délután derült ki, a METRO piacán, ahol a versenyzők beszerezték a főzéshez szükséges zöldségeket. Ez végül a fejesképoszta lett.

A hústéma kötelező alapanyagai a következők voltak: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj és egy üveg vörösbor. A fürjeket egészben kellett felhasználni. Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthették el. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kellett lenniük (fél vagy egész fürj formájában).

A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kellett kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kellett készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhatott. A témához két szósz, mártás kötelezően készítendő volt.

Az alapanyagokat, azaz a fürjet, a kacsamájat, a pisztrángot és a zöldségeket a Metro Magyarország biztosította.

A versenyen mind a hat séf és segítője magas színvonalú munkát prezentált. A zsűriben a szakma kiváló szakemberi foglaltak helyet, valamit két igazi Bocuse legenda, Odd Ivar Solvold és Ørjan Johannessen. Utóbbi 2015-ben megnyerte a lyoni Bocuse d’Or világversenyt, előbbi pedig coach-ként állhatott a dobogó legmagasabb fokára Lyonban.

A zsűri elnöke Hamvas Zoltán és Bíró Lajos volt, a kóstolózsűriben a következő séfek foglaltak helyet: Sárközi Ákos, Szulló Szabina, Barna Ádám, Odd Ivar Solvold, Ørjan Johannessen, Pesti István, Tivadar György, Adamek Balázs, Krasznai Norbert és Dinnyés Csaba. A konyhai zsűri elnöke minden idők legsikeresebb magyar Bocuse d’Or versenyzője, Széll Tamás, valamint Volenter István, a magyar csapat jövőbeni coach-a volt.

Széll Tamás rövid összegző beszédében elmondta, hogy nagyon komoly fejlődést lát a hazai Bocuse történetben, minden alkalommal színvonalasabb versenynek lehetünk tanúi. Könnyid László, az MTÜ turizmus stratégiai vezérigazgató helyettese hozzátette, jó látni, hogy nagyon komoly utánpótlás van a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban.

Az eredményhirdetésen több különdíjat is kiosztottak:

  • A S.Pellegrino Fenntarthatósági különdíját Kelemen Roland kapta.
  • A Nespresso legjobb konyhai munkának járó díját Veres István vehette át.
  • A Hungexpo a legjobb csapatmunka díját Haraszti Zsoltnak adta.
  • A legjobb halételnek járó díjat Kelemen Roland, a legjobb hústálnak járó díjat Haraszti Zsolt vehette át a Metrótól.
  • A legjobb commis-nak járó díjat szintén a Metro adta át Molnár Dávidnak.

Veres István séf és Molnár Bence commis számára ma megkezdődött a visszaszámlálás a Bocuse d’Or európai válogatójára, amelyet május végén rendeznek majd az észt fővárosban.

(képek forrása: Magyar Bocuse d'Or Akadémia)