Ez a tökéletes frissítő a kánikulában

2024. 07. 08., 12:34
Gourmet
1226

Kedvenc teázónkban, a Lánchíd budai hídfőjénél található Zhao Zhouban tanultuk meg pár éve, hogy amikor beköszönt a kánikula, a legjobb nyári hűsítő nem a fröccs, nem a jéghideg sör, hanem a hidegen áztatott zöldtea.

Ebben az extrém hőségben mindenkit lebeszélnénk arról, hogy alkoholos itallal hűsítse magát.

Tagadhatatlan, hogy egy jól behűtött sör vagy fröccs csábító ebben a forróságban, de valójában egyik sem hűti le a szervezetünket, sőt, mivel az alkohol értágító, inkább túlhevülünk tőle, aminek komoly veszélyei vannak. Ráadásul az alkohol vízhajtó hatású, ami szintén komoly veszélyeket rejt, hiszen amikor amúgy is a kiszáradás fenyeget mindenkit ilyen kánikulában, nem jó ötlet felgyorsítani a folyamatot.

Jó ötlet viszont a hidegen áztatott zöldtea.  

A hidegen áztatott (cold brew) zöldtea kevésbé keserű, mint a meleg, alacsonyabb a koffein tartalma, viszont frissítő hatásából mit sem veszít. Sőt.

Elkészítése egyszerű. Mi a Zhao Zhou útmutatásait követjük, ezt ajánljuk mindenkinek.

„Egy literes kancsóba vagy palackba két púpos kanálnyi tealevelet (10 gramm) teszünk, felöntjük vízzel, lefedve hűtőben 8-10 órán át pihenni, ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Mivel a zöld teák alapjában is hűsítő, méregtelenítő, jótékony hatásúak, ez fog visszaköszönni az elkészült cold brew teánkban is.”

Az se mindegy, hogy milyen teából készítjük a hűsítő italt. A japán Sencha zöldebb, vibrálóbb, míg a kínai Green pearl krémesebb, édesebb ízvilágot ad.

Ez utóbbit próbáltuk ki mi is. A Green pearl Kína keleti partvidékéről származik, Zhejiang tartományból, amely a teafanok körében a Longjing (Sárkány Kútja) teája miatt örvend nagy megbecsülésnek. Ez a Green pearl 2023-as szüretelésű, amit ráadásul vegyszermentesen termesztettek.

A fenti recept szerint készítettük el. Az eredmény élénk sárga, fehérboros hangulatú hűsítő. Illatában friss virágaromák, ízében sauvignon blanc-os (bodza, csalán, fű, fehér virág) jegyek tűnnek fel. A korty lágy, krémes és hosszú, enyhén édeskés utóízű.

Jó hír, hogy a kiázott tealeveleket még többször felönthetjük forróvízzel és megszokott módon készíthetünk belőle klasszikus zöldteát.

Fotó: gusto.hu