A méz új arcát mutatja meg az újhullámos méhész

2024. 07. 07., 15:30
Gourmet
1038

Virágbéke Méz Manufaktúra rendszeresen szereplője és nyertese a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyének, a Great Taste Awards-nak. 

Jó látni, hogy nemzetközi szinten is értékelik Gál Attila, a Virágbéke Méz Manufaktúra méhészének munkáját.

Attilának gyerekkori becsípődése a méz, egyenes út vezetett oda, hogy méz sommelier váljon belőle.

Ausztráliától Floridáig beutazta és végigkóstolta a világ mézeit, majd hazajött, és ma 300 boldog méhcsalád gazdája. 

Attila trendi brandet épített a Virágbéke névre, különleges mézeit modern dizájnba csomagolta, és remek sztorikat pakolt a termékek mögé.

Mindez persze kevés lenne, ha maga a méz nem mutatna fel valami új minőséget.

Márpedig mutat, ráadásul olyat, hogy seggre ül tőle az ember.

Minap kaptunk tőle egy kis pakkot, ami hat különböző mézet rejtett.

Négyen estünk neki a kis tégelyeknek. Eddig is mézrajongók voltunk, de ezeket kóstolva Virágbéke-fanok is lettünk.

Egyik első számú kedvencünk a BIO Hortobágyi Vadvirágméz, amely Attila tudósítása szerint a Hortobágyi Nemzeti Park kellős közepéről származik. Eszenciája a virágos mezőnek, felfoghatatlan, hogy ennyi illat és íz elfér benne. A virágos ízek mellett lecsengésében üdítő mentás aromák vegyülnek.

A Málnavirágmézet kóstolva négyből ketten esküszünk, hogy kiérezzük a málna ízét a rendkívül aromás, finoman fanyar aromakavalkádból.

Bár a mézédes jelző az ízskálán a non plus ultrát jelenti, nekünk nagyon szimpatikus, hogy ezek a mézek édességükkel nem kaparják a torkunkat, a cukortartalmuk nem uniformizálja őket, mindegyik sokkal árnyaltabb, szofisztikáltabb és ízgazdagabb annál, ami a puszta mézédes szóval leírható.

Jó példája ennek a Fekete ribizli ízű krémméz is. A repcemézben fagyasztva szárított fekete ribizlit kevert el a méhész, amivel valóban krémes és selymes textúrát és vadítóan izgalmas ízkombinációt hozott létre a méhész.

Ugyanez igaz a Bodza ízű krémmézre is, csak az aromavilága éppen bódítóan bodzás.

Az Ámorakácmézbe Attila nem kevert Ámort, de az tény, hogy kifinomult virágos aromái mámorítóan ámorítóak, vagyis akár szerelemre is ösztökélhetnek. Itt is azt emelnénk ki, hogy az édesség a méznek csak egyik komponense, amely hagyja érvényesülni a virágporos ízeket.

A Repceméz mind közül a legvisszafogottabb, bársonyos és krémes, finom, de fekete ribizlivel és bodzával tuningolva mégis sokkal izgalmasabb.

Fotók: gusto.hu, Gál Attila portré forrása Virágbéke facebook