A terroár és a valódi kézművesség védelemre szorul

2019. 05. 05., 19:38
Gourmet
3796
By

Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Molnár B. Tamás és Bittera Dóra nevével fémjelzett Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban a francia Label Rouge mintájára.

Ott voltunk a sajtógálán, ahol négy termelőnek átadták az idei Aranyszalag Minőség védjegyet. Régi és új aranyszalagos termékekből főztek a legjobb magyar szakácsok a régi és az új aranyszalagosok tiszteletére.

A helyszín a Kobuta étterem volt, konyháját Takács Lajos vezeti. Takács úr maga is következetesen használ aranyszalagos minőségű alapanyagokat.

Az Aranyszalag mögött az a meggyőződés áll, hogy a terroár és a valódi kézművesség védelemre szorul. Rendkívüli alapanyag nélkül nincs jó konyha.

„Nagyon fontos tett volt az Aranyszalag Minőség megalapítása. Célja a kiemelkedő minőség, az egyediség védelme, megbecsülése, a hitelesség. Igényt akarunk teremteni a minőség iránt és segíteni azokat a termelőket, akik vállalják ezt az egyáltalán nem veszélytelen kalandot” - mondta köszöntőjében Molnár B. Tamás, az MGE alapító elnöke.

Egy valamirevaló konyha mindig él a terroár adta lehetőségekkel, a szakácsszakmának pedig nagy felelőssége van abban, hogy az asztalon megjelenítse saját régiójának egyéniségét.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2019-ben a következőknek ítéli oda az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegyet:

  • Bálint húsgalamb / Dunaföldvár

Az állomány francia vérvonalú Carneau, Hubbel és Euro-pigeon galambokra épül. A tartók kerülik az antibiotikumokat és a mesterséges vitaminokat. A madarak 30%-os fehérjetartalmú szemestakarmányt és természetes összetételű emésztőanyagokat kapnak (zúzott kavics, apró kagyló). Tágas dúcokban és szellős reptetőkben töltik napjaikat, fürdési és napozási lehetőséggel. A 28-32 naposan vágott (tisztítva 500 grammos) galambok érlelve is kaphatók.

  • Kézzel válogatott szegedi Rubin paprika

Munkaigényes, kézzel válogatott és csumázott paprika hagyományosan szárítva, kiméletesen őrölve. Íze nemesen édeskés-gyümölcsös, szép olajossággal. Miután többször jó eredményt ért el a Magyar Gasztronómiai Egyesület tesztjein, több vezető étterem is érdeklődött iránta.

Olyan prémiumtermék, amit korábban csak 125 g-os kiszerelésben lehetett kapni, de újabban a cég oldalán nagy kiszerelésekben is megrendelhető. Minősége hasonló a bezdáni Kiss-féle, és a faddi Mocsán paprikáéhoz. Egyre többen használják.

  • Baumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája

Világviszonylatban is egyedülálló technológiával készülő sonka, szabadtartású szőke mangalicából. Az elletésből kivont, ötéves kocákat még további két évig tartják, sonkájukat 3-4-5 évig érlelik.

Ízre a legjobb Iberico bellota sonkákkal vetekszik. Csonttal és csont nélkül is beszerezhető az Anna hotel konyháján (1115 Budapest, Kelenföldi út 1-13), ahol a helyszínen kóstolható is. Ritka különlegesség.

  • Saliverzum zöldség és salátakeverék/ Szeged / Sándor Viktória

A család az első budapesti francia étterem ösztönzésére kezdte el termeszteni a minőségi minizöldségeket és salátákat, sok évvel ezelőtt. Azóta sok tapasztalatot szereztek, a zöldségeket és salátaféléket műtrágya nélkül termesztik, kizárólag szerves trágya és ásványi sók használatával, vagyis tartózkodnak a természetellenes “gyorsítva hajtatástól”. Salátakeverékük 15-20-féle levélből áll, összetétele évszakonként változik.

Az ismert lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülnek bele amarántok, különböző mustár- és céklalevelek, bokcsoj és más káposztaféle. De kerül bele shizó (más néven perilla, vagy kínai bazsalikom), mizuna, borsóhajtás, zöld vagy vörös spenót, idényben sarkantyúka, bársonyvirág, madársóska, tyúkhúr, és csalán is. Gyors sikert értek el, több mint 40 helyre szállítanak.