Bio, extraszűz, és 100-ból 99 pontot kapott

2021. 08. 01., 18:22
Gourmet
4640

Ez a fantasztikus olasz extraszűz olívaolaj 100-ból 99 pontot kapott idén az olívaolajak Michelin Guide-jának számító Flos Oleiben.

Ahogy azt már korábban megénekeltük, egy igen régi adásvételi szerződés szerint a De Carlo (akkor De Carolo) család 1598-ban vásárolt olajfaültetvényt Pugliában, Baritól délre.

Az olívaolaj rajongói áhítattal ejtik ki nevüket.

1668-ban már azzal az olajpréssel dolgoztak, amit ma műemlékként mutogatnak, és ami bizonyíthatóan az egyik legrégebbi olajmalom az egész félszigeten.

Ez az olaj a család Arcamone nevű birtokról származik, amely 1990 óta bio besorolású termőhely, ahol egyáltalán nem használnak vegyi anyagokat. 

A 100%-ban coratina fajtából préselt olaj meghatározó illatjegye a zöldalma, háttérben a paradicsom szárának csípős, vad, füves aromájával.

Ahogy melegszik, az illat kiteljesedik: frissen vágott fű, bazsalikom, szárított paradicsom, mandula és articsóka, menta, zsálya. 

Keserédes, intenzív íze közepesen csípős, lecsengésében a zöldalma, fahéj, lime dominál.

Grillezett zöldségekkel és gombával, paradicsomsalátával, krémlevesekkel tökéletes harmóniában van. 

Spagettire locsolva, friss paradicsommal, parmezánnal és bőséges bazsalikommal a világ legegyszerűbb és legmennyeibb együttesét alkotja.  

6000 forintért vettük a Buono!-ban, kedvenc tészta- és olívaolaj-szaküzletünkben.

Fotók: gusto.hu