Ez az idei nyár legjobb reggelije

2020. 08. 16., 16:37
Gourmet
8905
By

A feleségemmel négy nap alatt körbebicikliztük a Balatont. Legjobb gasztroélményeinket megosztjuk olvasóinkkal. Azért a kevésbé jókról sem fogunk hallgatni, előre szólok.

Bár a Vánkos a forgalmas 71-es út mellett hever Badacsonyörsön, belső kertjében az autók gyilkos zúgásából alig érzékelni valamit, tompítja a sűrű a növényzet, a meghitt légkör, az ételek-italok választékos finomsága, a kiszolgálás figyelmessége.

A provence-i feelinget árasztó épületnek komoly múltja van, már a kilencszázas évek elején vendégfogadóként működött, és szelleméből kétségtelenül itt maradt valami.

Pilinszky híres kétsorosa („Az ágy közös. A párna nem.”) ugyanakkor meglehetősen drámai felvezetés egy reggelihez, bár szellemi táplálékként, ha kicsit perverz módon is, de működik.

A hely úszó sziget a Balaton minden értelemben eklektikus felszínén. A speciality kávétól a környezetbarát megoldásokig a minőségről, az élet szeretetéről szól. Nem mellesleg biciklisek, kutyások paradicsoma.

Az étlap nem hosszabb, mint egy Örkény egyperces, és legalább annyi csavar, poén van benne.

Nyitáskor (9-kor) érkezünk, már sorban állás van. Ennek ellenére asztal és figyelem is jut nekünk.

A speciality kávé különösen finom (az első háromban benne van, amit idén kóstoltunk), a frissen facsart narancslevet jéggel adják, ami akkor és ott jó ötletnek tűnik, a szűretlen almafröccs is mértékadó.

A frissen készült édes lepények közül nehéz választani. Azzal könnyítem meg a dolgom, hogy az egyetlen sós-zöldséges frittatára szavazok. A két szelet diós kenyér fokozza az élvezetet.

Kép: Vánkos facebook

A feleségem Croque madame-ot rendel, és (mint mindig) neki van igaza. Sajtos-sonkás melegszendvics besamel mártással, tükörtojással a tetején.

A kenyér kérge itt-ott elszenesedett, de ez az összhangot nem zavarja. A feleségem gondosan leoperálja az ominózus részecskéket. Az adag akkora, hogy egyedül nem tud megbirkózni vele.

A sajt, sonka és besamel hármasa már önmagában is harmonikus. De a csúcs, amikor a langyos tojássárgája nemes szószként itatja át a kiváló minőségű kenyeret.

A friss, roppanós salátamix a balzsamecettel még csavar egyet az ízképen. Sok-sok kilométerrel később is érzem jótékony hatását.