Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot

2020. 07. 12., 20:40
Gourmet
2891
By

A Flos Olei az olívaolajak Michelin Guide-ja. Ebben a bibliában az áll, hogy a biodinamikus gazdálkodásból származó, demeter minősítésű, spanyol Finca la Torre olívászat folyékony aranya 2020-ban 100-ból 100 pontot kapott.

Vagyis ennél nincs följebb.

Hála a pomázi Igaziolíva úttörő munkájának, nálunk is fellelhetők már az ilyen csodanedűk.

Olajunkat 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.

Illata bódító és olyan rétegzett, hogy szétszálazásába beleszédül az ember.

Frissen nyírt fű, sóskalevél, őszibarack, fehérbors, fehér orgona, (leheletnyi bodza), zöld banánhéj, jalapeno paprika, zöldalma, szárított paradicsom, csak amit első szippantásra sikerül kiszagolnom belőle.

Struktúrája lágy és selymes, ugyanakkor tömör, puha, és íze nélkülöz minden vadságot.

Mandulás kesernyéje elegáns, az éretlen, fehér champion barackra emlékeztet.

Íze hosszú, még tisztán, kiskanálból kóstolva sem reszeli a garatot.

Nem tudok elképzelni olyan fogást, amihez ne illene, jómagam szinte mindent meglocsolok vele (salátát, túrót, sajtot, főzeléket, humuszt, halat, rizst, krumplipürét).

Ha csak önmagában akarom élvezni, finom kovászos kenyeret tunkolok bele, friss paradicsomot, bazsalikomot, vajretket és valami jobb féle kemény sajtot eszem hozzá.

(Az Igaziolívában vettem 5500 forintért.)

Fotók: gusto.hu