Legemlékezetesebb bor- és gasztroélményeink 2019-ben

2019. 12. 25., 17:17
Gourmet
4121
By

Az év vége a számadások, listák, összegzések időszaka. Mi is végiggondoltuk, mik voltak a legemlékezetesebb élményeink. 

Ha minden műfajban csak egyet választhatunk, íme 2019 legjei:

Legemlékezetesebb magyar fehérbor:

Györgykovács Olaszrizling 2017

Napsárga és zöld reflexek a színben. Szikrázóan tiszta illatában egyszerre a tavasz virágai és az érett nyár szalmabálái. Plusz a bazalt kovaköves aromái. Szárított virágcsokor, gyógynövények a menta hűvös frissességével és gazdag, sós mineralitással.

Telt, vastag, krémes, olajos, kigyúrt test. 14%-os alkoholtartalma nem lóg ki, intelligens savai az összkép váza. Minden cseppje az egyensúlyról szól. Csoda. Nincs rá jobb szó.

Legemlékezetesebb magyar vörösbor:

Ranolder Vörös Cabernet Franc 2015

Egészen fekete. Hűvös illatában negro, fűszerek, erdei fekete gyümölcsök, fekete szeder, áfonya, finoman ánizs és fekete bors.

A test tartalmas, feszes és lágy, szelíd tanninok, békés savak, kifonomult lecsengés.

Aztán gyümölcsök, gyümölcsök, ásvány. Megint fekete áfonya. Majd fűszerek. Mély, gazdag, elegáns textúra.

Tizenhat hónapig érett francia hordóban. Négy évesen került a polcokra. Volt már az „ország legjobb franc-ja” cím tulajdonosa is.

Legemlékezetesebb külföldi fehérbor:

Bernhard Ott Riesling Feuersbrunn 2017

A hűvös terület és a klíma következetesen visszaköszön a borban. Ebben az évjáratban a menta és fehér virágok mellett az őszibarack és az alma viszi a prímet, citrusfélékkel tűzdelve.

Az alapanyag a szeles, bio művelésű Hengstberg tetején termett, vörös, kavicsos talajon. Spontán erjesztve, acéltartályban, finom seprőn érlelve készült.

Az elektromos vibrálás erősebb mint valaha. A korty minden cseppje izgalmas, elképesztően telt, húsos, zamatos, szaftos, ugyanakkor elegáns és szofisztikált. Ilyen minőségű savak nem teremnek akárhol.

Legemlékezetesebb külföldi vörösbor:

Antiyal Kuyen 2016

A Kuyen syrah, cabernet sauvignon, petit verdot, carménère gondosan felépített egyensúlyán nyugszik. Aromatikája széles skálán mozog. Tisztességes bor, amit illatban ígér, azt ízben még önzetlenebbül szórja.

A dugó kipattintása után intenzív gyümölcskáosz. Húsz perc levegőztetés után letisztul a kép, a teljes gyümölcsskála kibomlik: feketeszeder, feketebors, medvecukor, áfonya, grillázs, szerecsendió, cassis, eukaliptusz.

Sav, tannin, test és textúra átfolynak egymásba. Minden kortya élénk, friss, és inspiráló. 

Legemlékezetesebb étterem:

Szálka Bisztró Aszófő

A Szálkát Horváth Csongor, a Neked főztem éttermek (Zánka, Balatonfüred) séfje álmodta meg, majd hosszú vajúdás után meg is valósította.

A harcsa valamelyik balatoni gazdaságból származik, garantáltan friss, ez nem kérdés. Sírok, olyan finom, ízletes, áttetsző, mégis izmos a húsa. A szaft sűrű és könnyed, a pirospaprika átjárja a fogás minden porcikáját. A tészta és a túró „háziasságát” nem igazán lehetne fokozni.

Legemlékezetesebb borvacsora:

Konstantin Filippou a 2019-es Gourmet Fesztiválon

A sztárséfnek valószínűleg adrenalinbomba, amikor éttermének komfortzónájából kilépve mondjuk a budapesti Gourmet fesztivál - leginkább egy nagy méretű iglura hajazó - sátrában kell reprodukálni a tudását.

Konstantin Filippounak ez egész lazán sikerült. Az osztrák-görög séf kétcsillagos bécsi étterméről egy barátom olyan sokat lelkendezett, hogy Filippou vacsoráját kihegyezett klaviatúrával vártuk.

Már csak azért is, mert a bor-étel párosítás megszállottjai vagyunk. Márpedig a fogásokhoz Timo Muliar sommelier válogatta a borsort. Filippouval összedolgozva alapvetően természethű borokkal párosította a fogásokat.

A Michelin-csillag magasságában az étteremkultúra és gasztronómia összművészeti alkotás. Egyszerre színház, képzőművészeti kiállítás, performansz, mesteri játék az alapanyagok, hozzávalók, ízek, textúrák kombinálásával. Felejthetetlen élmény.

Csúcspont: Horvát szkampo. Borjúnyelv. Cochayuyo alga. Hozzá a bor: Werlitsch - Ex Vero II 2006

Legemlékezetesebb kézműves sör:

PalKonyha Pils

A vörös ale és a cseh pilseni karakter találkozik ebben az igazán jól sikerült szomjoltóban.

Amarillo és Mosaic komlóval készült. Gyümölcsös illata valahol az IPA és az APA között van félúton. Egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fenyőgyanta, de minden éppen csak jelzésszerű, és épp ezért képes valami újat hozni ebben a műfajban.

Legemlékezetesebb magyar pezsgő:

Sauska Brut

Az alapanyag a Medve-, Birsalmás-, Úrágya- és Istenhegy-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről származik.

Egész fürtös préselés, reserve bor hozzáadása, 10 gramm / liter dosage és több mint 15 hónap palackos érlelés. Mind egy-egy fontos momentuma az artisztikus élménynek.

A sav-cukor arány példaértékű, lecsengésben a citrusok harangoznak.

Illatában champagne-allúziók, anélkül, hogy utánozni akarná. A furmint túlsúlya amúgy ebben a konstellációban a legnemesebb proseccót is behozza a képbe.

Legemlékezetesebb champagne:

Ruinart Brut

Illatban friss, érett gyümölcs, körte, őszibarack, citrusfélék, fehér virágok.

Kristálytiszta, vibráló, üde, gazdag, játékos, komplex, kiegyensúlyozott. Ásványossága és gyümölcsössége hátterében leheletfinom toast aromák.

Hosszú lecsengés, üdítő savak, zöldalma és ásványok, egy pillanatra felvillan a mentalevél, az utolsó íz citrusos, de nem lehet megmondani, mennyi idő elteltével tűnik el a szájból.