Levadásszuk a legfinomabb extra szűz olívaolajakat

2024. 04. 16., 15:07
Gourmet
1778

Sokszor elmondtam már, hogy soha nem tudok úgy elmenni a Teréz körút 9. előtt, hogy be ne nézzek a Buono!-ba, kedvenc olasz gourmet szaküzletembe, ahol elsősorban extra szűz olívaolajokra vadászom. 

Egy extra szűz olívaolaj számomra ugyanolyan élmény, mint egy jó bor. Képes vagyok órákig szagolgatni, ízlelgetni, aztán meg lelkendezve mesélni róla. 

Legutóbbi zsákmányom a De Carlo família Puglia Olio Amore névre hallgató extra szűz olívaolaja.

Egy igen régi adásvételi szerződés szerint a De Carlo (akkor De Carolo) család 1598-ban vásárolt olajfaültetvényt Pugliában, Baritól délre.

1668-ban már azzal az olajpréssel dolgoztak, amit ma műemlékként mutogatnak, és ami bizonyíthatóan az egyik legrégebbi olajmalom az egész félszigeten.

A földrajzi eredetvédettséget élvező Olio di Puglia I.G.P (Indicazione Geografica Protettea) olaj helyi fajták (Coratina, Olgiarola Barese, Leccino e Peranzana) blendje.

Színe a folyékony aranyé. Illatában a frissen vágott fű kergetőzik fűszernövényekkel, melyek közül talán a rozmaringra emlékeztető aromák a legerőteljesebbek.

A struktúrája megdöbbentően puha, bársonyos, sűrű. Ízben nincs karcosság, füvek és zöld levelek nyüzsögnek mandulás kesernyével. A bazsalikom a legjobb barátja minden olívaolajnak, de ennek különösen.

A bazsalikommal gazdagon megszórt kecskesajtos-parmezános színes olasz kagylótésztából igazi gourmet élményt faragott ez a puha, simulékony, zöld füves aromákban dús olaj.

Fotók: gusto.hu