Mautner Zsófi elárulja kedvenc koreai receptjeit
Mautner Zsófi életében az utazás és az ételek szeretete szorosan összefonódik: az idegen kultúrák, emberek, kulináris élmények rendre beépülnek a fogásaiba is.
Nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, az onnan nyert inspiráció pedig számtalan izgalmas receptben köszön vissza, melyek közül most háromról felfedi a leplet.
1. Koreai rántott csirke kimchivel
Elkészítési idő: 30 perc
A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság, a kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta.
Hozzávalók (4-6 adag):
- 50 dkg csirkemell
- Só, bors
- 25 dkg liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 3 dl kaukázusi kefír
- Sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj
Csípős mázhoz:
- 160 ml ketchup
- 60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor
- 30 g gochujang (koreai chilipaszta)
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
Tálaláshoz:
- Újhagyma zöldje
- Pirított szezámmag
- Gochujang majonéz
- Kimchi
A csirkemellet konyhai papírtörlővel megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint a sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada.
Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. A belisztezett húsdarabokat beletesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez).
A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre.
A csípős mázhoz lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt, frissen a mázba forgatjuk a rántottcsirke-darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg, és kimchit adhatunk mellé.
2. Kimbap, azaz zöldséges tekercs – vegán fogás
Elkészítési idő: 45 perc
A koreaiak kedvenc snack-je. A jó minőségű szusirizs szezámolajjal van keverve, a tekercs közepében pedig sárgarépa, uborka, savanyított jégcsapretek és szójaszószos, szezámolajos spenót található.
Hozzávalók (4-6 adag):
- 300 g szusirizs
- 2 evőkanál szezámolaj
- 4 norilap (21,5x19,5cm)
Beletekerni:
- 1 kígyóuborka
- 1 sárgarépa
- 1 koreai savanyított jégcsapretek
- 1 kaliforniai paprika
- 15 dkg fonnyasztott spenótlevél
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 kávéskanál szezámmag
A rizsszemeket alaposan, többször átmossuk - legalább 5-6 alkalommal, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 5 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk.
Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kissé lehűtjük, majd összekeverjük a szezámolajjal. Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd olyan hosszú csíkokat vágunk, mint a norilap. Ezt tesszük a sárgarépával és a savanyított jégcsapretekkel is. A spenótlevelet kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a szójaszósszal, szezámolajjal, fokhagymával és szezámmaggal.
A norilapot bambusztekerőre fektetjük, fényes felével lefelé. Elrendezzük rajta a rizst, a zöldségeket és a spenótot, majd szorosan feltekerjük. Szójaszószt, vagy gochujang-os majonézt adunk hozzá.
3. Bigos tteokbokki, vagyis lengyel-koreai káposztás rizsnudli
Elkészítési idő: 3 óra
A tteokbokki rizslisztből készült, cilinder formájú nudli, amit leggyakrabban sűrű, csípős-édes chilimártásban készítenek. Szöul utcáin az egyik legnépszerűbb fogás. Ennek egy több száz éves verziója ihlette a LOT Lengyel Légitársaság Budapest-Szöul járatának indítása alkalmából exkluzívan kreált fogást, ahol a híres koreai étel az ikonikus lengyel káposztás egytálétellel, a bigos-sal találkozik. Zsófi ezt a fogást álmodta meg a hétvégén megrendezett Andrássy úti Nemzetközi Street Food Fesztiválra, ahol nagy népszerűségnek örvendett, összesen 300 adag fogyott el belőle.
Hozzávalók (6-8 adag):
- 25 g szárított erdei gomba, beáztatva
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, felcsíkozva
- 1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
- 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 50 dkg sertés hasaalja, vékonyra csíkozva
- 1/2 kg édeskáposzta, lereszelve, vagy egész vékonyra gyalulva
- 30 dkg savanyúkáposzta, átöblítve
- Só, bors
- 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál nádcukor
- 50 dkg koreai rizsnudli (tteokbokki)
Tetejére:
Vékonyra szeletelt újhagymazöld, fekete szezámmag
A szárított gombát kb. fél liter forró vízbe áztatjuk minimum egy órára. Utána kinyomkodjuk és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd. Olajon kiolvasztjuk a felcsíkozott füstölt húsos szalonnát. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát.
A szalonnát és a hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a vékonyra csíkozott hasaalját. Hozzáadjuk a gombát, az édeskáposztát, majd az edénybe visszatesszük a karamellizált szalonnát és hagymát. Addig főzzük, amíg az édeskáposzta kissé összeesik, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát.
Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) + annyi marha alaplével (vagy vízzel), hogy kb. a káposzta feléig felérjen. 140 Celsius-fokos sütőben, lefedve, kb. 2,5 óráig sütjük. A végén kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket.
A rizsnudlit forró vízben kb. 4 perc alatt puhára főzzük. Azonnal összeforgatjuk egy-egy evőkanál szezámolajjal és szójaszósszal, hogy ne ragadjon össze. Wokban összepirítjuk a káposztával, végül vékonyra karikázott újhagymával és szezámmaggal tálaljuk.