Megkóstoltuk Taivan leghíresebb teáját
Bárcsak kedvenc teaházamban ücsöröghetnék. Ez a mondat egy éve minden héten elhagyja a számat.
Szeretem a Zhao Zhou multikulti hangulatát, stílusa a berendezés valahány porcikájával együtt az otthonosság érzetét kelti bennem. Olyan hely, ahol igazi világpolgárnak érezhetem magam, miközben kedvenc teáimat szürcsölgetem.
Lehetne New Yorkban, Berlinben, vagy éppen Stockholmban.
Bár a járvány - ki tudja, mennyi időre - megfosztott ettől az élménytől, a teákért legalább rendszeresen bemehetek, a zsákmányt pedig otthon kóstolgatom.
Mindig izgalmas új teákat felfedezni. Most igazi kincsre leltem. Taivan leghíresebb, Wenshan Baozhong Supreme 2020 (öreg motorosok Pouchong néven ismerhetik) teáját készíthettem el, szigorúan a Zhao Zhou receptje alapján.
Elkészítés:
- Mennyiség: 5-6 gramm 180 ml vízhez
- Vízhőmérséklet: 85ºC. Lehetőleg friss forrásvíz, ásványvíz vagy szűrt víz
- Felöntési idő: 10-15…másodperc
- Felöntések száma: 5-6
Illatos zöld wulong tea, amelynek egyik érdekessége, hogy leveleit nem apró golyóbisokra sodorták, hanem meghagyták szálas formában. A leghíresebb 10 taivani teák egyike.
A Taipei közeli hegyekben szedték 2020 májusában. A magas hegyek kiváló fajtájából, a Qing Xin (Zöld szív) alfajból készült, olvasom a honlapon.
Azon kevés teafanok közé tartozom, akik azzal büszkélkedhetnek, hogy a feleségük által készített kannában készíthetik és csészéből ihatják ezeket az egzotikus italokat.
Szárazon is orrba vág az illata. Csupa életerő, derű és mélység. Vegetális, zöld illat, megnevezhetetlen fűszernövényekkel telezsúfolva.
Felöntve a levelek kinyílnak, kiterülnek. A tea ekkor már virágbolt illatát árasztja. Először a gyöngyvirág dominál, aztán a rózsa, de közben a zöld fűszerek is ott figyelnek.
Lágysága páratlan, textúrája széles, puha. Sokadik felöntésre is izgalmas és optimizmusra ösztönző. Ízben a virágok mellett a zöld aromák gazdag arzenálja is megjelenik, lecsengésében finom, nagyon diszkrét kesernyével.
50 grammot vettünk 5300 forintért.
Fotók: gusto.hu