Megkóstoltuk Taivan leghíresebb teáját

2021. 03. 06., 19:23
Gourmet
4784
By

Bárcsak kedvenc teaházamban ücsöröghetnék. Ez a mondat egy éve minden héten elhagyja a számat. 

Szeretem a Zhao Zhou multikulti hangulatát, stílusa a berendezés valahány porcikájával együtt az otthonosság érzetét kelti bennem. Olyan hely, ahol igazi világpolgárnak érezhetem magam, miközben kedvenc teáimat szürcsölgetem. 

Lehetne New Yorkban, Berlinben, vagy éppen Stockholmban. 

Bár a járvány - ki tudja, mennyi időre - megfosztott ettől az élménytől, a teákért legalább rendszeresen bemehetek, a zsákmányt pedig otthon kóstolgatom.

Mindig izgalmas új teákat felfedezni. Most igazi kincsre leltem. Taivan leghíresebb, Wenshan Baozhong Supreme 2020 (öreg motorosok Pouchong néven ismerhetik) teáját készíthettem el, szigorúan a Zhao Zhou receptje alapján.  

Elkészítés:

  • Mennyiség: 5-6 gramm 180 ml vízhez
  • Vízhőmérséklet: 85ºC. Lehetőleg friss forrásvíz, ásványvíz vagy szűrt víz
  • Felöntési idő: 10-15…másodperc
  • Felöntések száma: 5-6

Illatos zöld wulong tea, amelynek egyik érdekessége, hogy leveleit nem apró golyóbisokra sodorták, hanem meghagyták szálas formában. A leghíresebb 10 taivani teák egyike.

A Taipei közeli hegyekben szedték 2020 májusában. A magas hegyek kiváló fajtájából, a Qing Xin (Zöld szív) alfajból készült, olvasom a honlapon. 

Azon kevés teafanok közé tartozom, akik azzal büszkélkedhetnek, hogy a feleségük által készített kannában készíthetik és csészéből ihatják ezeket az egzotikus italokat. 

Szárazon is orrba vág az illata. Csupa életerő, derű és mélység. Vegetális, zöld illat, megnevezhetetlen fűszernövényekkel telezsúfolva. 

Felöntve a levelek kinyílnak, kiterülnek. A tea ekkor már virágbolt illatát árasztja. Először a gyöngyvirág dominál, aztán a rózsa, de közben a zöld fűszerek is ott figyelnek. 

Lágysága páratlan, textúrája széles, puha. Sokadik felöntésre is izgalmas és optimizmusra ösztönző. Ízben a virágok mellett a zöld aromák gazdag arzenálja is megjelenik, lecsengésében finom, nagyon diszkrét kesernyével.

50 grammot vettünk 5300 forintért.

Fotók: gusto.hu