Melyik a jobb, a spanyol vagy az olasz olívaolaj?

2019. 09. 29., 13:16
Gourmet
9260
By

Aki azért kattintott a cikkre, hogy erre a kérdésre választ kapjon, annak nem is raboljuk tovább az idejét.

Objektív válasz ugyanis nem létezik. Valójában nem is az a kérdés, hogy a két piacvezető ország közül melyik a jobb. Mindkettő jó. Sőt, vannak remek portugál, görög, horvát, szír olívaolajak is.

A lényeg inkább az, hogy tényleg extra szűz olaj legyen a palackban.

Ugyanis a világon az összes olívaolajak mindössze két százaléka nevezhető valóban extra szűznek, a 98 százalék csupa kikémiázott, megvásárolt papírokkal eladott, összeöntött olajokból áll.

A jogszabály szerint az számít extra szűz olívaolajnak, aminek a savtartalma nem több 0,8 százaléknál.

Ha igazi extra szűz olívaolajat szeretnénk, három infónak kell a palackon szerepelnie: ki, hol és milyen fajtából termelte? Akárcsak a boroknál.

Íme olasz és spanyol kedvenceink, tényleg fej-fej mellett.

Sabino Leone Io Voglio 0,5l. 3300 Ft

Pugliai termelő alapolaja coratina, peranzana, frantoio fajták házasításából. Az Io Voglio annyit tesz, mint akarom. Számunkra ez nem kérdés, egyik nagy kedvencünk, már csak ár-érték aránya miatt is.

Intenzív, zöld füves, zöld almás-mandulás illat. Ízben a mandula, zöldalma hatványozottan jelen van. A test közepesen telt, bársonyos, simulékony. Csípőssége közepes, de ez is csak akkor tűnik fel, ha önmagában kóstoljuk.

Ha csak kenyérrel mártogatjuk, máris megszelídül. Salátákhoz, fehér húsokhoz, grillezett zöldségekhez, paradicsomos ételekhez egyaránt passzol.

Évjárat 2016/2017

Oleoestepa BIO házasítás D.O. 3000 Ft

Ha önmagában kóstoljuk, vigyázzunk vele. Bár lágy, vastag, krémes a teste, a korty a garatban csípős, mint egy chili paprika. Sőt borsos. Keserűsége is elég markáns, ezért főleg haladóknak ajánljuk.

De aki egyszer rákap az ízére, annak garantáltan kedvence lesz.Leginkább főzelékekhez, krémlevesekhez, lencséhez ajánljuk. Picual és hojiblanca fajták házasítása, 0,2% savtartalom.

Évjárat: 2017

Coriolanum, 0, 5 l 3000 Ft

Gyönyörű, lágy, finoman füves olaj Calabriából. Dolce Rossano, Carolea, Frantoio, Tondina fajták házasítása. Illata intenzven zöld, éretlen őszibarck és zöldalma, frissen vágott fű jellemzi.

Visszafogott intenzitású ízében szintén a zöld, üdítő, friss aromák dominálnak. Lágy, könnyed, krémes közepes test. A legkönnyedebb a sorban. Főleg salátákhoz ajánljuk.

Évjárat: 2016/2017

Casas de Hualdo Arbequina 0,5 l. 3300 Ft

„A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban).” Idézet az Igaziolívától.

100% arbequina. Illatában zöldalma, vágott fű, zöldparadicsom, bors.

Íze zöldalmás, vágott füves, enyhén zöldparadicsomos jegyekkel.

Csípőssége a fajtához képest most intenzívebb, karakteresebb, de nem bántó. Különösen, ha párolt zöldségeket, halakat, paradicsomsalátát locsolunk meg vele.

Szüret: 2018/19.

Casas de Hualdo Picual 0,5 l. 3300 Ft

100% picual, 0,2º savtartalom. 

Számunkra ez a csúcsok csúcsa. Illata elképesztően összetett, fű, kömény, menta, bors. Ízben a zöld jegyek mellett a gyümölcsösség is szóhoz jut.

A Pékműhely félbarna kenyerével mártogatni isteni. Nyers vagy grillezett paradicsomhoz, főzelékekhez, spenóthoz, rizottóhoz fenséges.

Szüret: 2018/ 2019

A tesztalanyokat a pomázi Igazioliva, illetve a veszprémi Gusto Delicate szaküzletben szereztük be.