Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Tökmagolajat a desszertre? De még mennyire! Különösen, ha mákos tiramisuról van szó.
A tiramisu a főzés nélkül összedobható desszertek világbajnoka. A klasszikus kávés alaprecept mellett számos verziója létezik, magam például nyáron a tojás nélkül készülő, gyümölcsös variációkat preferálom az eprestől a málnáson, sárgabarackoson át a szedresig – de valószínűleg minden gyümölcs tiramisusítható.
Bár mákfüggők vagyunk, viszonylag későn jutott eszünkbe, hogy nagy kedvencünk is lehet a híres olasz desszert alkotóeleme. Azt a zseniális ötletet pedig, hogy a mákos tiramisut tökmagolajjal koronázzuk meg, a Kreinbacher pincészet étterméből loptuk. Elsőre talán bizarrnak tűnik, de az édes sajtkrém-mák-tökmagolaj trió elképesztő ízharmóniát alkot.
Hozzávalók két pohár desszerthez
- 1 doboz natúr Philadelphia sajtkrém vagy 120 g mascarpone
- 60 g porcukor (mi nádcukrot daráltunk le mákdarálóval)
- 4 evőkanál darált mák
- 2 dl tejszín
- 8-10 db babapiskóta
- 1 dl tej
Két okból használtam Philadelphiát mascarpone helyett. Először is sokkal könnyebb, mint az olasz sajtkrém (konkrétan feleannyi kalóriát tartalmaz), másrészt enyhe sóssága izgalmasabbá teszi a desszert ízvilágát.
A sajtkrémet elkevertem 40 gramm porcukorral, majd óvatosan hozzákanalaztam a felvert tejszínhabot. Két evőkanálnyit a poharak aljába halmoztam, és rárakosgattam két darab félbe törött, langyos tejbe áztatott Manner teljes kiőrlésű babapiskótát. A piskótákat megszórtam egy púpos evőkanálnyi cukros mákkal (a maradék, 20 gramm porcukor került a darált mákba).
Majd jött a következő réteg: sajtkrém, piskóta, mák. A tetejére került a maradék tejszínes sajtkrém, amit aztán a fogyasztás előtt – érdemes a desszertet legalább néhány óráig, de akár egy éjszakán át érlelni a hűtőben – meglocsoltam egy kevés jó fajta tökmagolajjal.
Csak azért készítek belőle ilyen kis adagot, mert képtelenek lennénk visszafogni magunkat, bármekkora mennyiséget be tudnánk falni belőle egy ültő helyünkben.
KAPCSOLÓDÓ CIKK