Az ikeás keksz tuti házi alternatívája
Vannak ismerőseim, akik csak a gyömbéres keksz miatt járnak az Ikeába.
Ezt a – szerintem – tuti házi alternatívát nemcsak nekik ajánlom, hanem mindenkinek, aki nem sajnálja az energiát arra, hogy saját kezűleg készítsen nassolnivalót magának és a családjának.
A recept végtelenül egyszerű, fél óra alatt ától cettig elkészíthető, az eredmény pedig aromás-fűszeres, vékony, az ikeásnál puhább, visszafogottan édes finomság.
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 170 g liszt (fehér tönkölyt használtam)
- 100 g vaj
- 90 g nádcukor
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- fél tk. fahéj
- fél tk. friss reszelt vagy kandírozott gyömbér
- fél tk. mézeskalácsfűszer
A tojást felvertem a nádcukorral és a mézzel, majd hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat. A masszára rászitáltam a fehér tönkölylisztet, beletettem a szódabikarbónát, a csipet sót, a reszelt gyömbért és a fűszereket, majd az egészet homogénre kevertem.
A tészta lágy, nem formázható, úgyhogy evőkanállal szedegettem ki belőle kicsi, kábé három centi átmérőjű halmokat a sütőpapírral bélelt tepsire. Bőven hagyjunk távolságot közöttük, mert rendesen szétterülnek, az enyémek hét centiméteresre nőttek.
170 fokos sütőben 12 perc alatt készre sültek.
Fotók: gusto.hu