Az ikeás keksz tuti házi alternatívája

2021. 03. 24., 16:16
Recept
2058

Vannak ismerőseim, akik csak a gyömbéres keksz miatt járnak az Ikeába.

Annyira rá vannak kattanva, hogy nem tudom, hogyan vészelik át az újabb lockdownt a kedvenc tea- és kávékísérőjük nélkül.

Ezt a – szerintem – tuti házi alternatívát persze nemcsak nekik ajánlom, hanem mindenkinek, aki nem sajnálja az energiát arra, hogy saját kezűleg készítsen nassolnivalót magának és a családjának. 

A recept végtelenül egyszerű, fél óra alatt ától cettig elkészíthető, az eredmény pedig aromás-fűszeres, vékony, az ikeásnál puhább, visszafogottan édes finomság. 

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 

  • 170 g liszt (fehér tönkölyt használtam)
  • 100 g vaj
  • 90 g nádcukor
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • fél tk. fahéj 
  • fél tk. friss reszelt vagy kandírozott gyömbér 
  • fél tk. mézeskalácsfűszer

A tojást felvertem a nádcukorral és a mézzel, majd hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat. A masszára rászitáltam a fehér tönkölylisztet, beletettem a szódabikarbónát, a csipet sót, a reszelt gyömbért és a fűszereket, majd az egészet homogénre kevertem. 

A tészta lágy, nem formázható, úgyhogy evőkanállal szedegettem ki belőle kicsi, kábé három centi átmérőjű halmokat a sütőpapírral bélelt tepsire. Bőven hagyjunk távolságot közöttük, mert rendesen szétterülnek, az enyémek hét centiméteresre nőttek. 

170 fokos sütőben 12 perc alatt készre sültek. 

Fotók: gusto.hu