Bebizonyítottuk, hogy a pacal is lehet ropogós

2024. 03. 20., 12:28
Recept
4127

Nagyon mókás, amikor az emberek meglepődnek azon, hogy nem csak mi magyarok eszünk pacalt.

Kicsit hitetlenkednek, mintha kétségbe vonnánk a magyarságot, mint eszmét, aztán gyorsan támadásba lendülnek, mondván biztosan egyik sem jobb a miénknél. Sajnos valamiért tényleg úgy alakult, hogy a pörkölttel és a kellemesen savanykás erdélyi pacallevessel megtelik a puffer.

Pedig magyar nyelven is rengeteg recept elérhető, amik segítenek abban, hogy kitekintsük nemcsak az európai, hanem az ázsiai vagy az amerikai változatokra, amelyek között van csípős, könnyed, zöldséges, sűrű vagy éppen leveses. 

A mi kedvencünk nem kötődik szorosan egyik tájegységhez sem, éppen ezért nem is kell agyalni azon, hogy milyen fűszerrel készüljön, mert itt leginkább a technológiáról van szó.

A ropogós pacal nagyon jó. A karakteres íze megmarad, de a sütéstől elmélyül, miközben az állag miatt az egész a mennybe megy – érdemes kipróbálni, ha már meguntuk a melós kifőzdék klasszikusát, a paprikás pörköltváltozatot.

A tisztított bolti pacalcsíkokat főzzük meg. Ha van otthon alaplé abban, ha nincs, vízzel sem lesz semmi gond. A lényeg, hogy ne sózzuk sem előtte, sem közben, majd csak a tálalás előtt, hogy az igazi, arcüregek titkos rendszerén a fülünkig elbarangoló roppanás megmaradjon. 

Érdemes erősen megfűszerezni a főzőlevet, hogy minél többet ízt beszívjon a bendő. Én a főzőlébe borsot, kaffírlime levelét, hagymát és madras curryport tettem, aminek alkotóelemei jellemzően a koriander, a kurkuma, a chili, a kömény, a fekete bors, az édeskömény és fokhagyma.

Az ázsiaiak sokkal rövidebb ideig főzik a pacalt a magyaroknál, szeretik, ha megmarad a harapásélmény. Én valahová a kettő közé igyekeztem belőni, de ezt mindenki döntse el maga; a lényeg, hogy főzés után hagyjuk alaposan lecsöpögni vagy itassuk le a nedvességet törlőpapírral.

Ez az a pont, ahol még pluszban fűszerezhetünk is, sőt, akár kis keményítővel is rájátszhatunk a „crunchy” állagra.

Innentől nincs más dolgunk, mint betenni a pacalcsíkokat a 180 fokosra melegített olajba, és megvárni, hogy készre süljenek. Akárcsak a hasábburgonyát, átforgatva sózzuk meg.

A kész falatokat bátran tekintsük lehetőségnek – én ugyan egyszerű grillkrumplival és a feleségem friss reteklevél-pesztójával tálaltam, de egy citrusokkal feldobott friss salátához, egy kínai stílusú édes-csípős-szezámos szószhoz vagy a sima fokhagymás tejfölhöz ugyanolyan jópofa választás a ropogós pacal.

Fotó: Zirig Árpád / gusto.hu