Bolond, aki nem otthon készíti a pesztót

2020. 09. 20., 15:53
Recept
1854

A nyár elején elültettem egy háromszáz forintos bolti bazsalikomot (szétszedtem a gyökerénél, úgy tettem bele egy hatalmas cserépbe), ami mostanra egész kis bokorrá terebélyesedett. Erről jutott eszembe, hogy most aztán igazán csinálhatnék házi pesztót, bőven van hozzá alapanyagom.

A pesztó tipikusan az az étel, amit igazából felesleges boltban venni. Nincs az a drága, kézműves késztermék, ami felérne a frissen gyártott házi változattal, ráadásul az elkészítése mosogatással együtt sem több negyedóránál.

Az egyetlen macerásabb hozzávaló a fenyőmag, ezt nem árulnak minden sarki boltban. Én például most az Aldiban találtam tízdekás kiszerelésben 1400 forintért. Nem olcsó, de egy kisebb adaghoz nem kell belőle sok.

A pesztóról mindenkinek a spagetti ugrik be elsőként, pedig sokféleképpen felhasználhatjuk. Az egyik kedvenc verzióm a pirított bagettre kent pesztó mozzarellával és paradicsomkarikákkal, de abból is remek fogás lesz, ha a főtt somogyi kiflikrumplit hempergetjük meg a zöld kencében.

Ha meg mártogatóshoz van kedvünk, elég összekevernünk egy kis házi tejföllel vagy krémes görögjoghurttal.

A pesztónak minden összetevője nemes és egészséges alapanyag. A bazsalikom tulajdonképpen gyógynövény, ezerféle bajra jó (gyomorrontásra, magas vérnyomásra, ideggyengeségre, köhögésre…), a fokhagyma jótékony hatásait mindenki ismeri, a minőségi olívaolaj serkenti az anyagcserét és az emésztést, a fenyőmag pedig tele van vitaminnal és nyomelemmel, és többek között növeli a koncentrációs képességünket. Ja, és ott van még a pecorino és/vagy parmezán sajt, mint bőséges fehérje- és kalciumforrás.

Hozzávalók

  • 50 gramm bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. fenyőmag
  • 5 ek. reszelt parmezán és/vagy pecorino
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • egy csipet tengeri só

Van, aki esküszik rá, hogy más íze van, ha az összetevőket mozsárban törjük össze, de az én ízlelőbimbóim ilyen nüánszok érzékelésére már nem alkalmasak. Így aztán mindössze annyi előkészületet tettem, hogy a fenyőmagot megpirítottam egy serpenyőben (olaj nélkül), a fokhagymagerezdet pedig összepréseltem a kés lapjával. Ezután mindent beledobáltam egy kis edénybe, és pürésítettem a botmixerrel.

Ha olivaolajat öntünk a tetejére, hűtőben három-négy napig is eltartható, de azért frissen az igazi. Tényleg megéri azt a kis fáradságot.

FOTÓK: gusto.hu