Dán királyi keksz az őszi estékre
Barátaink a szüleikhez menet minden karácsonykor beugranak hozzánk egy órára, és hoznak egy dobozka kóstolót tradicionális családi receptjükből, a dán királyiból.
Úgy vetjük rá magunkat a sápadt kókuszos kekszre, mintha három napja nem ettünk volna. Szegény dán királyi sosem kerül fel az ünnepi asztalunkra, mert legkésőbb a délutáni kávézáskor nyoma vész.
Sokáig eszembe sem jutott, hogy megtörjem ezt a kedves hagyományt. Tavaly aztán mégiscsak elkértem a receptet, és azóta – némi finomításokkal – karácsonyi specialitásból hétköznapi nassolnivalónkká vált.
Hozzávalók egy sütőtepsihez:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 80 gramm nádcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 tojás
- 10 dkg szárított vörös áfonya (vagy mazsola) rumba vagy vaníliaesszenciába áztatva
- 1 biocitrom héja, a fél citrom leve
A vajat felkockáztam, hagytam egy kicsit puhulni. Rászitáltam a lisztet, hozzáöntöttem a cukrot és a kókuszreszeléket, majd ráütöttem a tojást.
Belereszeltem a citromhéjat, hozzáöntöttem a citromlevet, végül rázuttyintottam a vaníliaesszenciával meglocsolt áfonyákat is.
(A vaníliaesszencia úgy készül, hogy 4-5 vaníliarudat minimum egy hónapig pácolunk 3 dl vodkában. Sötét helyen tartjuk, és időnként felrázzuk.)
Mindezt összekevertem, elég puha, picit ragadós masszává állt össze. Diónyi vagy annál is kisebb golyókat formáltam belőle, amiket aztán szétlapítottam a két tenyerem között, és a sütőpapírral bélelt tepsire raktam.
Ennyi az egész, máris mehetett a 175 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt készült el. Akkor jó, amikor az alja épp elkezd megpirulni, de a teteje – dán királyhoz méltóan – sápadt marad.
Fotók: gusto.hu