Dán királyi keksz az őszi estékre

2020. 10. 31., 17:13
Recept
10349

Barátaink a szüleikhez menet minden karácsonykor beugranak hozzánk egy órára, és hoznak egy dobozka kóstolót tradicionális családi receptjükből, a dán királyiból.

Úgy vetjük rá magunkat a sápadt kókuszos kekszre, mintha három napja nem ettünk volna. Szegény dán királyi sosem kerül fel az ünnepi asztalunkra, mert legkésőbb a délutáni kávézáskor nyoma vész.

Sokáig eszembe sem jutott, hogy megtörjem ezt a kedves hagyományt. Tavaly aztán mégiscsak elkértem a receptet, és azóta – némi finomításokkal – karácsonyi specialitásból hétköznapi nassolnivalónkká vált.

Hozzávalók egy sütőtepsihez:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 80 gramm nádcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojás
  • 10 dkg szárított vörös áfonya (vagy mazsola) rumba vagy vaníliaesszenciába áztatva
  • 1 biocitrom héja, a fél citrom leve

A vajat felkockáztam, hagytam egy kicsit puhulni. Rászitáltam a lisztet, hozzáöntöttem a cukrot és a kókuszreszeléket, majd ráütöttem a tojást.

Belereszeltem a citromhéjat, hozzáöntöttem a citromlevet, végül rázuttyintottam a vaníliaesszenciával meglocsolt áfonyákat is.

(A vaníliaesszencia úgy készül, hogy 4-5 vaníliarudat minimum egy hónapig pácolunk 3 dl vodkában. Sötét helyen tartjuk, és időnként felrázzuk.)

Mindezt összekevertem, elég puha, picit ragadós masszává állt össze. Diónyi vagy annál is kisebb golyókat formáltam belőle, amiket aztán szétlapítottam a két tenyerem között, és a sütőpapírral bélelt tepsire raktam.

Ennyi az egész, máris mehetett a 175 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt készült el. Akkor jó, amikor az alja épp elkezd megpirulni, de a teteje – dán királyhoz méltóan – sápadt marad.

Fotók: gusto.hu