Tökéletes mediterrán egytálétel a kánikulában
36 fok árnyékban, a kutya kiterülve hűsöl a konyha járólapján, minden ablak kitárva, a levegő nem moccan. Nem könnyű ilyen körülmények között hatékonynak és kreatívnak lenni a home office-ban. A nagy erőlködésben hamar meg is éhezünk. Mit lehetne gyorsan összedobni, ami elég könnyű ahhoz, hogy ne álljon le tőle végképp az agyműködésünk?
A napokban sikerült olcsón hozzájutnunk egy vaslemez serpenyőhöz, ezt szeretném kipróbálni. A kiégetésen már túlvagyok, felhevített olajon krumpliszeleteket sütöttem a krumpli és a serpenyő feketedéséig a vadonatúj, alaposan elmosott és eltörölt vasedényben, amely most már némileg patinásan, gondosan kiolajozva vár az első bevetésre.
A könnyű, mediterrán egytálételhez a következő alapanyagokat szedtem össze (két személyre):
- 3 nagyobb újkrumpli
- 1 nagyobb cukkini
- 3 paradicsom
- 2,5 dl növényi tej (én kókuszos rizstejet használtam)
- 5 dkg parmezán
- 2 ek olívaolaj
- 20 g vaj
- pizzafűszerek (oregánó, rozmaring, bazsalikom, zsálya)
Az újkrumplikat alaposan megmostam, 3-4 milliméteres karikákra szeltem, majd az olívaolaj-vaj keveréken pár percig elősütöttem a tűzhelyen.
A cukkinit – mivel nem tűnt igazán zsengének – meghámoztam, és szintén vékony karikákra szeleteltem.
Az elősütött krumplit megsóztam-megfűszereztem, ráhalmoztam a cukkinit, megint sóztam-fűszereztem, majd az egészet meglocsoltam egy bögre kókuszos rizstejjel és megszórtam 5 deka reszelt parmezánnal. A tetejére került a három felkarikázott paradicsom és még némi só és fűszer.
50 percig sült 180 fokos sütőben, és a vasserpenyő tényleg csodát tett. A zöldségek állaga, de még az íze is más lett, mintha jénaiban vagy kerámiatálban készültek volna. Megpuhultak, ugyanakkor megőrizték a tartásukat, és mintha alaposabban átjárta volna őket a fűszerek aromája.
Házi borszakértőnk szerint jól passzol hozzá egy könnyű Balaton-felvidéki olaszrizlingből készített fröccs, de ő most mégis egy feltörekvő hazai kézműves kraft sört próbált ki mellette, a The Beertailor amerikai stílusú pilsnerét. Azt mondja, a friss, ropogós, pilseni malátával, Saaz komlóval főzött, részben hidegkomlózott sör pazar párosításnak bizonyult.
Fotók: gusto.hu