Így lesz a karfiolból ínyenc fogás

2020. 12. 16., 17:45
Recept
10266

Önmagában is isteni kaja, ízletes, egészséges, kalóriaszegény. Egészben sült karfiol pesztós sajtkrémmel.

Sült camembert, hal vagy hús mellé pedig tökéletes köret. Nem baj, ha nem kenjük rá az összes sajtkrémes pesztót a karfiolra, utólag, öntetként is remekül működik.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű karfiol
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • 1 ek. fenyőmag (esetleg dió)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 125 g Philadelphia sajtkrém
  • 1 dl görög joghurt
  • 25 g parmezán
  • némi vaj és olívaolaj

A karfiolt megtisztítottam a leveleitől, megmostam. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, alaposan megsóztam, majd beletettem a karfiolt, virágaival fölfelé.

Fedél alatt nyolc-tíz percig főztem, gyorsan leöntöttem róla a vizet, és hagytam, hogy kicsit kihűljön. Fontos, hogy ne főzzük szét a zöldséget, egyrészt mert így finomabb lesz, másrészt megőrzi a tartását.

A sajtkrémet, joghurtot, összevagdalt fokhagymát, átpirított fenyőmagot (serpenyőben, olaj nélkül egy perc alatt megpirul), reszelt parmezánt (egy keveset meghagytam a tetejére), bazsalikomot, egy-két evőkanálnyi olívaolajat és két csipet sót botmixerrel pépesítettem.

A krémből előbb a karfiol alját kentem meg alaposan, hogy a résekbe is bőven jusson belőle. Aztán megfordítottam, és beletettem a karfiolt egy kivajazott jénaiba.

Mindenütt befedtem a pesztós sajtkrémmel, majd a tetejét megszórtam a maradék reszelt parmezánnal, és meglocsoltam olívaolajjal.

40 percig sült 190 fokos sütőben.

Fotók: gusto.hu