Így lesz üdítő gourmet-fogás a tökfőzelékből
A főzelék nem igazán fotogén fogás. Még akkor sem, ha nem vegetás vízben szétfőtt zöldségek úszkálnak sápadt, csirizes kulimászban a tányéron, mint annak idején a menzán.
A liszttel, zsiradékkal elnehezített hungaricum fölött lassan-lassan eljár az idő, de talán érdemes továbbgondolni a műfajt, és megújult formában átemelni a 21. század konyhájába.
Na de hogy néz ki, mondjuk, egy korszerű tökfőzelék? Könnyű, a tök frissessége dominál benne, a kapor markánsságát néhány jól kiválasztott íz árnyalja, és hogy ne váljon unalmassá a fogás, játszhatunk a textúrákkal.
Mindez nagyon komolyan hangzik, a megvalósítás viszont egyáltalán nem bonyolult. Az alábbi variáció igazi üdítő, nyári étel, amit akár hidegen is fogyaszthatunk. Ha úgy tálaljuk, mint egy shake-et, még a gyerekek sem fognak fintorogni a láttán.
Hozzávalók
- 1 db zsenge tök (25-30 centis)
- 150 g görög joghurt
- 1 jókora kávéskanálnyi mustár (nem túl csípős)
- fél citrom leve
- 1 csokor kapor
- só
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- kapribogyó
A tököt meghámoztam, hosszában kettévágtam, kimagoztam, majd lereszeltem. Újabban szinte mindent öntöttvasedényben készítek, meggyőződésem, hogy a zöldségek intenzívebb ízűek és roppanósabbak lesznek benne. Mellesleg csak egyszer kell megvenni, és ha minden használat után gondosan kiolajozzuk, az unokáink is használni fogják.
Szóval, a felhevített vaslábosba öntöttem egy kis olívaolajat, majd rázuttyintottam a reszelt tököt. Megsóztam, és közepes lángon időnként megkevergetve hagytam, hogy a saját levében (pillanatok alatt levet ereszt) megpárolódjon.
Amíg a tök megpuhult (nem kell szétfőzni), felaprítottam a kaprot, kevés olívaolajon megfuttattam, majd ráöntöttem a mustárral, citromlével, kevés sóval elkevert joghurtot. Ezt a szószt aztán összekevertem a tökkel, és ezzel már majdnem el is készültem az étellel.
Az utolsó fázist közvetlenül tálalás előtt végeztem el. A főzelék egyharmadát áttettem egy kisebb edénybe, és botmixerrel habosra pürésítettem. Tálaláskor alulra került a darabos réteg, erre, mintegy szószként a tökhab, a tetejét pedig egy kanálnyi joghurttal és néhány szem kapribogyóval díszítettem. Egy csurranásnyi rendkívül intenzív, virágos-mentás ízvilágú olívaolajjal tettem fel az i-re a pontot.
Fotók: gusto.hu