Itt az ideje, hogy házi tormakrémet készítsünk

2024. 03. 14., 13:21
Recept
3426

Ahogy a jövő, úgy már a torma sem a régi: a bolti verzióknak sokszor mellékíze van, tartósítószereket és stabilizátorokat adnak hozzá, pedig tökéletesen élvezhetők volnának hókuszpókusz nélkül is. 

Most, hogy a húsvét a kertek alatt, érdemes legalább egyszer egy évben házi tormakrémet készíteni, hogy a sonka füstölt ízeit az arcüregünkig rúgja fel imádnivalóan pikáns íze.

Nem kell megjegyezni, de azért leírjuk: hatóanyaga az allil-izotiocianát, ami nem csak ebben, hanem például a mustárban vagy a wasabiban is megtalálható. Finom, de tömény, így nem véletlen, hogy sokan tompítják vagy hígítják az élvezethetőség érdekében.

A tavaszi szezonban minden zöldségesnél kapható a gyökér, amivel nincs is más dolgunk, mint megtisztítani, meghámozni és lereszelni. Ha nagyon kötöttnek, száraznak érezzük, áztassuk egy éjszakát a hűtőszekrényben, föl tud venni annyi folyadékot, hogy könnyebb lesz lereszelni. 

Van, aki csak felkarikázza és robotgépben aprítja, de attól iparibb, pépesebb állaga lesz. Kézzel reszelve valóban csíp egy kicsit a felszabaduló illóanyagoktól, de igazán csak akkor kapaszkodik bele a szemünkbe, amikor leforrázzuk.

A felcsapódó tormás gőz tényleg csíp, de ezt a munkafázist nem érdemes kihagyni, 5-10 perc alatt sokat tompul az íze, ám javára válik, harmonikusabb lesz tőle. Leszűrjük, kinyomkodjuk és már készen is állunk a fűszerezésre. 

Egy gumóhoz három kávéskanál mézet kevertem – a forró reszelékben hamar elolvad. Aki édesebben szereti, tegyen még bele, nehéz elrontani. A másik alapfűszer a só, egy kávéskanál jó kiindulási alap. 

Az ecettel legyünk óvatosak, nem jó, ha túl savanyú. A klasszikus háztartási zöldüveges helyett használhatunk olyat, aminek a savon túl is van saját ízkaraktere. A jó minőségű rizs-, érlelt alma- vagy borecet ugyanúgy remek, mint az egyre divatosabb kókusz alapú. A keverés után érdemes egy-két napot pihentetni, hogy az ízek összeálljanak.

Ezt a tormakrémet tekinthetjük alapnak, hisz rengeteg lehetőség nyílik, ha van belőle a hűtőszekrényben. Házi majonézzel összekeverve is elsőrangú, de sült céklával, esetleg almával, csicseriborsópürével összedolgozva is tökéletes kiegészítő. 

Ha marad esetleg egy marék reszelt tormánk, öntsük le forró tejjel! Pár perc után már szűrhetjük is: minden cseppje kincs, hisz nem csak egy besamel mártáshoz megfelelő, de izgalmas ízű krumplipürét is készíthetünk vele!

Fotók: Zirig Árpád gusto.hu