Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Nem vagyok oda a linzertésztáért, de néhány éve találtam egy receptet, ami nagyon bevált.
Olyan, mint egy puha, könnyű, omlós keksz, és egyszerűen minden töltelék jól áll neki. Télen az almás, mákos, diós verzió a nyerő, nyáron pedig szép sorjában kipróbálhatjuk a kertben érő valamennyi gyümölccsel az epertől az őszibarackig.
Ma reggel kétmaroknyi, esőáztatta meggyet sikerült szüretelnem, ehhez vettem 30 dkg leveles túrót (a Pusztaszabolcsi Tejnek és a Garabonciásnak van ilyenje például), mert ebből a krémes állagú túróból döbbenetesen könnyed, remegős töltelék tud születni.
Lássuk, mire van szükségünk egy 17 cm átmérőjű, hatszeletes meggyes-túrós morzsatortához.
A tésztához:
- 7 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1/3 zacskó sütőpor
- kevés citromlé, biocitrom héja
A töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 tojásfehérje
- 30 dkg meggy egy evőkanál cukorral
A meggyet kimagoztam, rászórtam egy evőkanál nádcukrot, és feltettem a tűzhelyre, hogy egy kicsit összerottyantsam.
A tészta hozzávalóit morzsás állagúra összedolgoztam, majd az egyik felét félretettem a torta tetejére, a másikat viszont rendesen összegyúrtam, és belenyomogattam-simítgattam a tortaforma aljába, sütőpapírra. (A forma oldalát kivajaztam.)
A túrót összekevertem az 5 dkg porított nádcukorral és a tojássárgájával, majd felvertem a tojásfehérjéket, és óvatosan hozzáadtam a túrós masszához. Előbb ez került a tésztaalapra, majd a leszűrt cukros meggy, végül pedig a tésztamorzsalék.
Ennyi az egész, már mehetett is a tortácska a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40-45 percre.
A végeredmény nagyon omlós, nagyon lágy, édes-savanyú ízharmónia. Mit mondjak, nem tartott sokáig.
Fotók: gusto.hu