Itt egy tuti recept a meggyszezonra

2020. 06. 16., 19:26
Recept
6784

Nem vagyok oda a linzertésztáért, de néhány éve találtam egy receptet, ami nagyon bevált.

Olyan, mint egy puha, könnyű, omlós keksz, és egyszerűen minden töltelék jól áll neki. Télen az almás, mákos, diós verzió a nyerő, nyáron pedig szép sorjában kipróbálhatjuk a kertben érő valamennyi gyümölccsel az epertől az őszibarackig.

Ma reggel kétmaroknyi, esőáztatta meggyet sikerült szüretelnem, ehhez vettem 30 dkg leveles túrót (a Pusztaszabolcsi Tejnek és a Garabonciásnak van ilyenje például), mert ebből a krémes állagú túróból döbbenetesen könnyed, remegős töltelék tud születni.   

Lássuk, mire van szükségünk egy 17 cm átmérőjű, hatszeletes meggyes-túrós morzsatortához.

A tésztához:

  • 7 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/3 zacskó sütőpor
  • kevés citromlé, biocitrom héja

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 30 dkg meggy egy evőkanál cukorral

A meggyet kimagoztam, rászórtam egy evőkanál nádcukrot, és feltettem a tűzhelyre, hogy egy kicsit összerottyantsam.

A tészta hozzávalóit morzsás állagúra összedolgoztam, majd az egyik felét félretettem a torta tetejére, a másikat viszont rendesen összegyúrtam, és belenyomogattam-simítgattam a tortaforma aljába, sütőpapírra.  (A forma oldalát kivajaztam.)

A túrót összekevertem az 5 dkg porított nádcukorral és a tojássárgájával, majd felvertem a tojásfehérjéket, és óvatosan hozzáadtam a túrós masszához. Előbb ez került a tésztaalapra, majd a leszűrt cukros meggy, végül pedig a tésztamorzsalék.

Ennyi az egész, már mehetett is a tortácska a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40-45 percre.

A végeredmény nagyon omlós, nagyon lágy, édes-savanyú ízharmónia. Mit mondjak, nem tartott sokáig.

Fotók: gusto.hu