Ki hinné, hogy ilyen isteni lekvárt lehet főzni cseresznyéből

2020. 06. 19., 07:18
Recept
4982

Eltökéltem, hogy az idén végre mindent hasznosítok, ami a kertben megterem.

A nyár első hírnökeként itt van mindjárt a mi június közepén érő, ropogós cseresznyénk, amiből első lelkesedésünkben, még féléretten bekebelezünk két-három kilót, a következő hetekben aztán csüggedten figyeljük, ahogy a feketedő, rothadó szemek a fűbe potyognak. Miközben, döbbenten konstatálom, a piacon ezer forintért adják kilóját.

A legjobbkor tört rám a speiztündérkedés, az idén ugyanis elképesztő a termés. Még a tetvek is elkerülték a fát, amikor pedig magozásra került a sor, kiderült, hogy egy árva kukac sem lapult a harsányan vöröslő szemekben. Szilárd, sok évtized alatt kiérlelt meggyőződésem volt, hogy nincs cseresznye kukac nélkül, hát most ezt is revideálnom kell.

Nincs felemelőbb annál, mint amikor az ember levetkőzi a hiedelmeit. Ezek közé tartozott az is, hogy cseresznyéből nem érdemes lekvárt főzni. Most már tudom, mekkorát tévedtem. Kísérletem eredménye: friss gyümölcsösség némi erdei gyümölcsös vadsággal és meglepő cukor-sav harmónia.

Hozzávalók

  • 4 kg makulátlanul egészséges, érett, nagy szemű, ízes cseresznye
  • 50 dkg nádcukor
  • 2 citrom leve
  • 2 tk citromsav
  • 2 zacskó, vagyis 40 gramm pektin

A tartósítószer nélküli lekvárfőzés első számú szabálya a tisztaság. A műveletet tehát azzal kezdtem, hogy alaposan elmostam az üvegeket és a fedőket, majd húsz percre betettem őket a 120 fokra előmelegített sütőbe.

Ezután mostam meg és magoztam ki a gyümölcsöt, majd ráöntöttem a fél kiló nádcukrot, a citromlevet és a citromsavat, és mindezt letakarva betettem a hűtőbe egy éjszakára.

Így másnap már a saját levében kezdhettem főzni a cseresznyelekvárt, de előtte még hozzákevertem a pektint, és egy kicsit megdolgoztam a masszát botmixerrel. Én a krémes állagú lekvárt szeretem, de aki a darabosabb állagra szavaz, ezt az akciót simán elhagyhatja.

Ezek után már nincs más dolgunk, mint kivárni, míg bugyogni nem kezd a lekvár. Pár perc forralás után levehetjük a tűzről, és kiporciózhatjuk az üvegekbe. Tíz percre fejtetőre állítottam őket, majd mehettek a szekrénybe, a törölközők és a takarók közé. Ha jó alaposan bebugyoláljuk őket, még két nap múlva is langyosak lesznek.

Fotók: gusto.hu