Mákfanatikusoknak kötelező!

2020. 04. 11., 12:58
Recept
7164

Mákkrémes répatorta muffin.

Évekkel ezelőtt egy szlovák faluban áthelyezték a temetőt a falu túlsó oldalára, és ezért exhumálták az összes sírt. Különös módon az eltemetettek csontjai teljesen épek voltak. A tudósok vizsgálódni kezdtek, és arra jutottak, hogy a mák lehet a szokatlan jelenség oka. A falubeliek ugyanis máktermesztéssel foglalkoztak, és szinte minden nap ettek mákot különböző ételek formájában.

A mák tényleg kalciumbomba, ráadásul foszfort is tartalmaz, ami elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. De más jótékony hatása is van, csökkenti a magas vérnyomást, rendben tartja a koleszterin szintet, és első osztályú béltisztító. Mindemellett pedig veszélyesen finom, könnyen rá lehet kattanni.

Az alábbi recept saját találmány, amit mákfanatikusként alkottam meg egy jól bevált répás muffin és a mákos kalácsba szánt mákkrém keresztezésével. A recept legmacerásabb része a mákdarálás és a répareszelés, ha ez megvan, akkor már csak összedobjuk a hozzávalókat, a masszát muffinkapszulákba adagoljuk, és mehet is a sütőbe.

Hozzávalók a répatorta muffinhoz

  • 200 g reszelt répa
  • 150 g nádcukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 140 g liszt
  • 8 g sütőpor (én bio borkő sütőport használok, ez félcsomagnyi mennyiség)
  • 80 ml olaj
  • 2 tojás

A töltelékhez

  • 200 g mák
  • 2-3 ek porcukor (én nádcukrot porítok a mákdarálóval, amivel egyúttal meg is tisztítom a szerszámot, szóval két legyet…)
  • 1 ek barack-, szilva- vagy narancslekvár
  • egy kis tej vagy tejszín

A muffin hozzávalóit az olaj és a tojás kivételével összekeverjük. A tojáshoz fokozatosan hozzáadjuk az olajat, majd ez is mehet a többihez. Ha túl sűrűnek találnánk a masszát, kevés tejjel lazíthatjuk.

A cukros darált mákhoz adjuk a lekvárt és a tejszínt vagy tejet.

A répás massza felét a 12 mélyedésbe adagoljuk, erre kerül a mákkrém, majd jöhet a répatorta muffin másik fele.

190 fokon 25 perc alatt megsül.