Mákfanatikusoknak kötelező!
Mákkrémes répatorta muffin.
Évekkel ezelőtt egy szlovák faluban áthelyezték a temetőt a falu túlsó oldalára, és ezért exhumálták az összes sírt. Különös módon az eltemetettek csontjai teljesen épek voltak. A tudósok vizsgálódni kezdtek, és arra jutottak, hogy a mák lehet a szokatlan jelenség oka. A falubeliek ugyanis máktermesztéssel foglalkoztak, és szinte minden nap ettek mákot különböző ételek formájában.
A mák tényleg kalciumbomba, ráadásul foszfort is tartalmaz, ami elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. De más jótékony hatása is van, csökkenti a magas vérnyomást, rendben tartja a koleszterin szintet, és első osztályú béltisztító. Mindemellett pedig veszélyesen finom, könnyen rá lehet kattanni.
Az alábbi recept saját találmány, amit mákfanatikusként alkottam meg egy jól bevált répás muffin és a mákos kalácsba szánt mákkrém keresztezésével. A recept legmacerásabb része a mákdarálás és a répareszelés, ha ez megvan, akkor már csak összedobjuk a hozzávalókat, a masszát muffinkapszulákba adagoljuk, és mehet is a sütőbe.
Hozzávalók a répatorta muffinhoz
- 200 g reszelt répa
- 150 g nádcukor
- csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 140 g liszt
- 8 g sütőpor (én bio borkő sütőport használok, ez félcsomagnyi mennyiség)
- 80 ml olaj
- 2 tojás
A töltelékhez
- 200 g mák
- 2-3 ek porcukor (én nádcukrot porítok a mákdarálóval, amivel egyúttal meg is tisztítom a szerszámot, szóval két legyet…)
- 1 ek barack-, szilva- vagy narancslekvár
- egy kis tej vagy tejszín
A muffin hozzávalóit az olaj és a tojás kivételével összekeverjük. A tojáshoz fokozatosan hozzáadjuk az olajat, majd ez is mehet a többihez. Ha túl sűrűnek találnánk a masszát, kevés tejjel lazíthatjuk.
A cukros darált mákhoz adjuk a lekvárt és a tejszínt vagy tejet.
A répás massza felét a 12 mélyedésbe adagoljuk, erre kerül a mákkrém, majd jöhet a répatorta muffin másik fele.
190 fokon 25 perc alatt megsül.