Megmutatjuk a legjobb húsvétikalács-receptet
Rengeteg leírás kering az interneten, a régi szálkás betűs családi receptek, mint a gólyák, vissza-visszatérnek húsvétra.
A mi családunkban is akad néhány verzió, feleségem, aki lelkes kalácsozó, az évek során már jó párat kipróbált.
A legjobban mégis az egyik legegyszerűbb vált be – mint oly sok tésztafélénél, a legendás makói „atomprofi amatőr” pék, Libor Mária receptje lett a nyerő, hisz általa jól formázható és remek állagú kalácsot kapunk minden húsvétra.
Mindegy, hogy hányas fonást tudnak, az íz egyformán tökéletes, őszintén ajánljuk, hogy kipróbálják.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 1 kk só
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája (kenegtéshez)
- 200 ml 30 százalékos habtejszín
- 100 ml zsíros tej
- 20 g friss élesztő
- 1 tojás
Ugyan a puristák kézzel dagasztanak, de tényleg sokkal egyszerűbb kínozni a gépeket: a szobahőmérsékletű összetevőket egymáshoz adjuk és alaposan összedolgozzuk.
Amikor kezd összeállni gombóccá és szép fényes a felülete, jó úton járunk. Akkor megfelelő az állaga, ha nem ragad a kezünkhöz.
A következő fázis közben szusszanhatunk: szobahőmérsékleten nagyjából fél óra alatt megkel az edényben.
Enyhén alálisztezünk, diszkréten átgyúrjuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány ágú fonást készítenénk.
Kézzel finoman meggömbölyítjük a bucikat, majd konyharuhával letakarva negyedórát pihentetjük.
A gombócokat megsodorjuk, a tenyerünkkel elnyújtjuk; lisztezzük meg, majd készítsük elő a fonásra. Lehet egyenes, vagy hasas, attól függ, milyen alakú kalácsra vágyunk.
Azt valljuk, hogy nem kell presztízskérdést csinálni abból, mennyire sikerül a fonás, hiszen az íz a lényeg. Aki mégis a maximumra törekszik, rengeteg hasznos anyagot talál a sorrendről, a kézmozdulatokról: Szabi a pék videója nagy segítség azoknak, akik először készítenek húsvéti kalácsot.
Miután megvan a forma, lekenjük a felvert tojással, és nagyjából 35 perc alatt a duplájára kelesszük. Fontos, hogy a sütőt még időben melegítsük elő 200 fokra!
Miután betettük sülni, az első tíz perc után csökkentsük a hőt – innentől elég a 180 fokos közeg is, amiben hozzávetőleg 25 perc alatt szép vörösbarnára sütjük az ünnepi kalácsot.
Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl – tudom, nehéz türelmesnek maradni, de ha már ennyit dolgozik az ember a tökéletes végeredményét, az a húsz perc már nem számít, igaz?
Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu