Megmutatjuk a legjobb húsvétikalács-receptet

2024. 03. 29., 20:05
Recept
4240

Rengeteg leírás kering az interneten, a régi szálkás betűs családi receptek, mint a gólyák, vissza-visszatérnek húsvétra. 

A mi családunkban is akad néhány verzió, feleségem, aki lelkes kalácsozó, az évek során már jó párat kipróbált.

A legjobban mégis az egyik legegyszerűbb vált be – mint oly sok tésztafélénél, a legendás makói „atomprofi amatőr” pék, Libor Mária receptje lett a nyerő, hisz általa jól formázható és remek állagú kalácsot kapunk minden húsvétra.

Mindegy, hogy hányas fonást tudnak, az íz egyformán tökéletes, őszintén ajánljuk, hogy kipróbálják.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1 kk só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája (kenegtéshez)
  • 200 ml 30 százalékos habtejszín
  • 100 ml zsíros tej
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tojás

Ugyan a puristák kézzel dagasztanak, de tényleg sokkal egyszerűbb kínozni a gépeket: a szobahőmérsékletű összetevőket egymáshoz adjuk és alaposan összedolgozzuk.

Amikor kezd összeállni gombóccá és szép fényes a felülete, jó úton járunk. Akkor megfelelő az állaga, ha nem ragad a kezünkhöz.

A következő fázis közben szusszanhatunk: szobahőmérsékleten nagyjából fél óra alatt megkel az edényben.

Enyhén alálisztezünk, diszkréten átgyúrjuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány ágú fonást készítenénk.

Kézzel finoman meggömbölyítjük a bucikat, majd konyharuhával letakarva negyedórát pihentetjük.

A gombócokat megsodorjuk, a tenyerünkkel elnyújtjuk; lisztezzük meg, majd készítsük elő a fonásra. Lehet egyenes, vagy hasas, attól függ, milyen alakú kalácsra vágyunk.

Azt valljuk, hogy nem kell presztízskérdést csinálni abból, mennyire sikerül a fonás, hiszen az íz a lényeg. Aki mégis a maximumra törekszik, rengeteg hasznos anyagot talál a sorrendről, a kézmozdulatokról: Szabi a pék videója nagy segítség azoknak, akik először készítenek húsvéti kalácsot. 

Miután megvan a forma, lekenjük a felvert tojással, és nagyjából 35 perc alatt a duplájára kelesszük. Fontos, hogy a sütőt még időben melegítsük elő 200 fokra!

Miután betettük sülni, az első tíz perc után csökkentsük a hőt – innentől elég a 180 fokos közeg is, amiben hozzávetőleg 25 perc alatt szép vörösbarnára sütjük az ünnepi kalácsot. 

Rácsra téve várjuk meg, míg kihűl – tudom, nehéz türelmesnek maradni, de ha már ennyit dolgozik az ember a tökéletes végeredményét, az a húsz perc már nem számít, igaz?

Fotó: Zirig Árpád/gusto.hu