Nincs az a bolti keksz, ami felvenné vele a versenyt
Érdemes rászánni azt a fél órát az elkészítésére, mert nincs az a bolti keksz, ami felvenné vele a versenyt.
Arról nem beszélve, hogy így garantáltan csupa nemes alapanyag kerül a tésztánkba, vagyis hát, végső soron, belénk.
Én most eleve erőteljesen narancsos aromájú étcsokoládét használtam (épp le volt árazva az egyik népszerű élelmiszerláncban), de ha csak sima étcsokink van otthon, akkor reszeljük a masszába egy kezeletlen narancs héját.
Hozzávalók kb. egy nagy tepsihez:
- 110 g étcsokoládé (Choceur 55 %-os narancsos csokit használtam)
- 20 g darált mogyoró
- 25 g vaj
- 45 g liszt
- fél tk. sütőpor (bio borkő)
- egy nagyobb csipet só
- 1 tojás
- 50 g nádcukor
- 1 ek. vaníliaesszencia
A vajat és a csokit gőz fölött megolvasztottam. (Kezdők kedvéért: nagyobb lábasban vizet melegítünk, rátesszük a kisebb lábast, és ebbe rakjuk a vajat meg a feldarabolt csokit.)
A tojást robotgéppel habosra kevertem a cukorral és a vaníliaesszenciával (Hónapok óta érlelődik nálam 4-5 vaníliarúd vodkában.)
Keverőtálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a bio sütőport, a sót, a 20 gramm ledarált mogyorót, majd hozzákevertem a cukros tojást, végül az egészet óvatosan elkevertem az olvadt vajjal-csokoládéval.
Most jön az egyetlen stresszesebb mozzanat. Meglehetősen lágy tésztát kapunk, amit lehetetlen formázni. Egy kekszhez kábé diónyi masszára van szükségünk. Én evőkanállal igyekeztem egyforma adagokat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatni. Tartsunk közöttük kellő távolságot, mert gátlástalanul szét fognak terülni. A diónyi adagból 6-7 cm átmérőjű kekszek lesznek.
175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt el is készülnek.
Fotók: gusto.hu