Olasz joghurttorta, életem legjobb receptje
Amikor megkóstoltam, arra gondoltam, ez életem legjobb süteménye.
Elképesztően könnyű, a tészta szerényen meghúzódik az alján és éppen csak annyira van jelen a tetején, hogy keretbe foglalja a remegősen lágy, selymesen krémes joghurttölteléket. Ezek az olaszok aztán tudják, mivel kényeztessék magukat.
Gyümölcs nélkül is finom, de a piros bogyósok savassága még komplexebbé teszi az élményt. Mintha gyümölcsjoghurtot ennénk némi édes-omlós tésztával megspékelve. Valószínűleg egy jobb fajta gyári joghurttal is jól fog sikerülni, de ha akad a közelünkben termelői bolt, érdemes ott beszerezni a legfőbb hozzávalót.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához (24 cm-eshez dupla adag szükséges)
A tésztához
- 1 tojássárgája
- 35 g cukor (ez nálam mindig nádcukrot jelent)
- 40 g vaj
- 1 kezeletlen citrom héja
- 100 g liszt
- fél teáskanál sütőpor
- kevés joghurt, ha nehezen áll össze a tészta
A töltelékhez
- 1 tojásfehérje
- 250 g görög joghurt
- 50 g cukor
- 2 evőkanál liszt
- egy marék bogyós gyümölcs (én fagyasztott szedret és málnát használtam)
Először is habosra kevertem a sárgáját a nádcukorral, majd hozzáadtam a kockákra vágott vajat, a reszelt citromhéjat, végül beleszitáltam a lisztet és a sütőport. Kézzel összegyúrtam a masszát, de mivel kicsit száraznak tűnt, menet közben hozzáraktam még egy csapott evőkanálnyi joghurtot.
Az összeállt tésztából két gombócot készítettem, egy valamivel nagyobbat – ez lett a torta alja – és egy kisebbet. Ez utóbbit frissen tartó fóliába csomagoltam, és bedobtam a mélyhűtőbe.
A sütőforma alját kibéleltem sütőpapírral. A nagyobbik gombócot kinyújtottam, amennyire tudtam, majd belenyomkodtam a formába. Egészen vékony, pár milliméteres réteg jött így létre.
Ezek után egy csipet sóval felvertem a tojásfehérjét, hozzáadtam a cukrot, óvatosan belekevertem a joghurtot, majd még óvatosabban a két evőkanál lisztet. A habos tölteléket a tésztára öntöttem, egy kanállal elegyengettem, aztán elosztottam rajta egy markék fagyasztott szedret és málnát.
Mire idáig jutottam, a tészta másik fele eléggé megkeményedett a mélyhűtőben ahhoz, hogy a torta tetejére tudjam reszelni nagy lyukú sajtreszelőn. A tortát 180 fokos sütőbe tettem 35 percre. Gyönyörűen megemelkedett, és azután sem esett össze, hogy kivettem a sütőből.
Fotók: gusto.hu
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
A bajor zsemle házilag az igazi
Ünnepi kuglófrecept a mindennapokra