Tökéletes pizzaélmény élesztő és kovász nélkül
Leheletvékony, eszméletlenül ízes, és kábé harmadannyi kalória van benne, mint egy szokványos pizzában. Ráadásul háromnegyed óra alatt tálalásra kész.
Lassan egy hónapja nem jutunk élesztőhöz. A kovászoskenyér-sütés már napi rutinná vált, este összedobom, délelőtt kisütöm mindennapi kis cipónkat.
Bár találtam kovászos pizza recepteket a neten, nem volt kedvem fél-egy napos, bizonytalan kimenetelű projektbe fogni egy pár perc alatt befalható fogás kedvéért.
Cukkiniből pizzát? Elsőre nagyon zölden hangzik, de a végeredmény több mint meggyőző. Hibátlan pizzaélmény, semmilyen hiányérzetünk nincs, miközben öt perc alatt eltűntetjük az egyetlen közepes méretű cukkiniből készült, 30 centi átmérőjű, háromsajtos hamislepényt.
Utána pedig azzal a jó érzéssel dőlünk hátra a székben, hogy kivételesen ebéd után is fittek maradtunk.
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű pizzatésztához
- 1 közepes méretű cukkini (25-30 dkg)
- 1 tojás
- 40 gramm liszt és/vagy búzadara (én tönkölydarát használtam, de kukoricadarával is el tudom képzelni)
- 20 gramm reszelt sajt
Elkészítése
A cukkinit meghámozzuk (ha zsenge, pláne ha bio, hámozni sem kell), és nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Megsózzuk, majd pár perc múlva kinyomkodjuk a levét. A cukkinimasszához adjuk a tojást, a lisztet/darát és reszelt sajtot.
Az így összeállt „tésztát” egy evőkanállal szétterítjük a sütőpapírral bélelt tepsin, amilyen vékonyan csak tudjuk.
200 fokra előmelegített sütőben negyed órán keresztül elősütjük. Addig elkészítjük a paradicsomszószt (hagymával, fokhagymával, bazsalikommal), és lereszeljük a feltétnek szánt sajtokat.
Ne ijedjünk meg, ha a pizzánk kezdetben felpúposodik, mire kivesszük, le fog nyugodni. Ha letelt a 15 perc, rátehetjük a paradicsomszószt, a sajtokat, és bármi mást, amit szívesen látunk a pizzán.
Szórjuk meg fűszerekkel (oregánó, rozmaring, zsálya, bazsalikom vagy előre gyártott pizza fűszerkeverék), és tegyük vissza a sütőbe újabb 15-20 percre.
Akkor igazán jó, ha az alja és a teteje is szépen megpirul.