Egyre igényesebbek a magyar sörfogyasztók

2021. 08. 31., 14:13
Sörpremier
3489
By Gusto

Kevesebb sört iszunk, mint a járvány előtt, de jobb minőségűt.

Kevesebb sört iszunk, mint a covid előtt, de a kisüzemi sörfőzdék kezdenek feljönni – derül ki az agroinform.hu sajtóközleményéből. Amúgy Magyarországon 2019-ben 72,7 liter volt az egy főre eső sörfogyasztás, borból 21 liter, égetett szeszből pedig 6,3 liter fogyott egy főre vetítve.

Bár a nyár forró volt, a nagyobb fesztiválok és rendezvények elmaradása miatt a söripar forgalma idén sem tudja megközelíteni a covid előtti szintet. 2020-ban a hazai sörgyártás volumene – főként a vírushelyzet miatt – alig haladta meg a 100 milliárd forintot, ami közel 13 százalékos visszaesést jelentett 2019-hez képest. Az idei mérleg valószínűleg jobb lesz, de az biztos, hogy nem éri el a járvány előtti szintet. 

Dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatójának tájékoztatása szerint különösen a hordós sör forgalmazási szintje maradt alacsony, még a főszezonban is 24 százalékkal maradt el a tavaly mért értéktől. Ugyanakkor tovább erősödött az alkoholmentes és a prémium kategóriás sörök forgalma. 

Helyzetbe kerülnek a kézműves sörfőzdék

A hazai sörgyártás ma alapvetően nagyipari sörfőzdékben zajlik, de a mintegy 80-90 kisüzemi, kézműves termékeket gyártó hazai sörfőzde pozíciói egyre jobbak. Az elmúlt évtizedben fokozatosan nőtt az a fogyasztói réteg, amely a prémium és szuper prémium söröket kereste, tavaly már e két kategória termékei tették ki a teljes sörértékesítés 25 százalékát. 

Ezt a tendenciát erősítheti a kereskedelmi törvény augusztustól hatályos módosítása, amelynek értelmében a vendéglátóhelyeknek egyes italkategóriákban legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk, italkészleteiknek pedig legfeljebb 80 százaléka származhat ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. Ettől csupán a csapolt sör esetében térhetnek el, ha az adott helyen biztosítják legalább egy kisüzemi sör folyamatos, csapon történő értékesítését.

Forrás: agroinform.hu