Ez a sör új fejezetet nyitott az amerikai sörfőzés történetében

2021. 03. 14., 16:46
Sörpremier
8353
By

Ken Grossman 1979-ben vágott bele egy kis sörfőzde felépítésébe a kaliforniai Chico városában. A csúcsminőségű sörfőzés ideája lebegett szemei előtt. A Sierra Nevadát ma az USA első számú kézműves sörfőzdéjeként aposztrofálják. 

1980. november 15-én piacra dobta első főzetét, a Sierra Nevada Pale Ale-t, amely új fejezetet nyitott az amerikai sörfőzés történetében. 

Már maga a komló is forradalmi volt. Cascade, ami a közeli hegységről kapta a nevét, tele fenyő és citrusaromákkal. Amúgy máig a komlóhangsúly a Sierra Nevada védjegye.

Ken Grossman ma is személyesen és szenvedélyesen vesz részt a sörfőzés és gyakorlatilag a marketing minden mozzanatában. Csak a méretek változtak, a minőség iránti elkötelezettség nem. 

A prémium alapanyagok felhasználásával és a hagyományos sörfőzési technikával különleges sörök születnek.

A Sierra Nevada Pale Ale-nek ez különleges, draught-style, azaz csapolt stílusú verziója. Az eredeti, standard pale ale-hez képest édeskésebb, karamellesebb. Amúgy a színe is sötétebb. A komlóhangsúlyt a maláta ellensúlyozza. 

Illatban és ízben szőlő és must, karamell és indiai fűszerek, narancsvirág, grapefruit, fenyőgyanta, gyógynövény tolakszik a pohárban. Buborékjai aprók, pezsgősen puha struktúrában egyesülnek.

Kedvenc sörszaküzletünkben, a Csak a jó sörben vettük 1390 forintért.

Fotók: gusto.hu