Ezeket a söröket nem főzik, hanem varrják

2021. 08. 26., 10:21
Sörpremier
4779

Tudom, tudom, kattintásvadásznak tűnik a cím, és azonnal be is bevallom, hogy a söröket persze nem varrják, nem is szabják. Vagyis de. Hadd magyarázzam meg. 

Szemezgetek már egy ideje az egyedi formájú sörös palackokkal. A név, The Beertailor és a butélia alapján azt gondolom, külföldi főzdéről van szó.

De ahogy utánaolvasok, kiderül, hogy csak a palack olasz dizájn, a tulajdonos bizony magyar. Szabó Gábornak hívják, innen a márkanév. 

Szabó Nagytarcsán építette föl álmai sörfőzdéjét 2000 literes zip’s főzőházzal, 12 ezer literes tartályokkal. Állítólag ez a legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzde. A méret itt számomra a minőség garanciája is.

Mögötte hiperszuper technológia, amellyel a kiváló alapanyagokból a maximumot hozzák ki. Ezért mondom, hogy a cím mégsem félrevezető, mert ezeket a söröket olyan gondosan készítik, mint egy jó szabó a ruhát.

Megkóstoltuk a szortimentet, legalábbis egy részét.

Pilsner

Amerikai típusú, fűszeres, könnyű. Habtartósság nulla, de a struktúrája jó. Illata-íze egyben van. A leggyengébb láncszem a sorban.

IPA

Amerikai stílusú tiszta illatában citrusfélék, fenyőgyanta, gyógynövények, muskotályos körte. Vibráló szénsav, izmos test, olajos textúra.

Fűszeres ízek mandarinnal, karamellás, pörkölt malátával. Tökéletes keserűség, narancshéjas lecsengésében gyanta, gyógynövény. Finom szerkezet.

APA

Narancsos, opálos szín, krémes hab. Gyönyörű, tiszta citrusos illatában narancs, ananász, lime, grapefruit. Intenzív szénsavasság, masszív habtartósság. 

Red ale

Színe specialty kávét idéz. Illatban vörösboros-kávés aromák, piros gyümölcsök, ízben frissesség, telt, zamatos ízek, lecsengésben kávés zamatok, csodás egyensúly.

Krémesség, finom textúra, pezsgős kifinomultság. Erős tétel, szeretjük. 

Cherry

A legjobb magyar meggyes sör, amit valaha ittam. Mély színe, rózsaszín habja már ránézésre is meggyőző. Illata, amellett hogy belga rokonaihoz hasonlóan megőrzi malátás sörszerűségét, meggy a köbön.

Íze varászlatos: meggy, meggy, meggy, maláta, meggy, meggy, meggy. Semmi cukros-szirupos gagyiság, hanem vagány meggymagos kesernye a lecsengésben. Olyan finom, hogy nem lehet vele betelni.