Melyik a legjobb magyar meggyes sör?

2021. 06. 18., 16:06
Sörpremier
9198

A nagyüzemi műfaj három legismertebb hazai tételét versenyeztettük. 

Miért? Azért, mert a fiatalok kezében manapság leginkább ezeket látjuk, és kíváncsiak voltunk, mit tudnak. Mármint a sörök, nem a fiatalok.

Mindhárom nagyüzemi, felsőerjesztésű meggyes sör. A hasonló műfajú kézműves felhozatallal nem lenne érdemes összevetni őket, sem a klasszikus belga spontán erjesztésű lambic-kal.

Nálunk egyértelmű győztes a Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale (Szűretlen felsőerjesztésű sörkülönlegesség).

Összetétel: Víz, árpamaláta, fruktóz, meggylé koncentrátum (7, 25%), almalé koncentrátum (1%), citromsav, természetes színezék, aroma, komlókivonat, élesztő.

Már a színe is meggyőző a maga valóban mély, meggykompótos árnyalataival. Nyilván ráerősít erre a természetes színezék (vajon mi az, céklalé?), de mivel természetes, természetesen nem zavar. 

Habkoronája tartós, illata színtiszta gyümölcs, meggy a négyzeten, vagy inkább a köbön. 

Ízben abszolút meggyőző. A gyümölcs karaktere tökéletesen érvényesül, kellemesen fanyar, utóízben meggymagosan kesernyés, de még így is egy fokkal édesebb az ízkép, a balansz elbillen a cukor felé. 

Önmagában szuper nyári hűsítő (persze az alkohollal azért vigyázni kell ilyen kánikulában!), és semmiképpen sem száműznénk a desszertsörök közé. 

Céklás, római köménnyel fűszerezett kuszkusz mellett édessége teljesen háttérbe szorult, az étel kidomborította a meggymagos kesernyét.

(Hangsúlyozom, egyensúlyban, kifinomultságban nem nem összevethető a Szent András vagy a Beertailor kézműves meggyes sörével! Azokról majd később értekezünk)

Borsodi Meggy Ale

Szűretlen felsőerjesztésű sörkülönlegesség. Összetétele: víz, árpamaláta, gyümölcscukor, meggylé sűrítmény (6, 8%), citromsav, természetes színezék, természetes aroma, komló, élesztő.

Összetétele is hasonló a Sopronihoz, bár a meggylé sűrítmény valamivel kevesebb. Azt nem mondom, hogy ez érződik, de a savanyú-édes balansz itt végképp felborul, a cukor elszabadul, noha a meggy karaktere szépen kidomborodik.

Összességében kellemes, mi a Sopronit választanánk, más meg inkább ezt. Így szép a világ. 

A Pécsi Meggy Ale (Szűretlen minőségi ízesített sör) ugyanakkor értelmezhetetlen számunkra. Hogy a színe narancssárga, az illata meghatározhatatlan, vagyis se meggyre, se sörre nem elékeztet, az egy dolog. Habtartóssága a nullával egyenlő, de mindegy is, az a legkevesebb. 

Már az összetétele is elég fura, a meggyalap egy kicsit mintha túl sok mindenből állna össze: cukor, fruktóz, víz, színezék (nem hangsúlyozzák, hogy az természetes volna), feketerépa-sűrítmény, meggysűrítmény, gránátalma-sűrítmény, aroma, citromsav.

Illata, íze alapján sok bizalmunk nincs iránta, szóval felejtős.