Melyik a legjobb magyar meggyes sör?
A nagyüzemi műfaj három legismertebb hazai tételét versenyeztettük.
Miért? Azért, mert a fiatalok kezében manapság leginkább ezeket látjuk, és kíváncsiak voltunk, mit tudnak. Mármint a sörök, nem a fiatalok.
Mindhárom nagyüzemi, felsőerjesztésű meggyes sör. A hasonló műfajú kézműves felhozatallal nem lenne érdemes összevetni őket, sem a klasszikus belga spontán erjesztésű lambic-kal.
Nálunk egyértelmű győztes a Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale (Szűretlen felsőerjesztésű sörkülönlegesség).
Összetétel: Víz, árpamaláta, fruktóz, meggylé koncentrátum (7, 25%), almalé koncentrátum (1%), citromsav, természetes színezék, aroma, komlókivonat, élesztő.
Már a színe is meggyőző a maga valóban mély, meggykompótos árnyalataival. Nyilván ráerősít erre a természetes színezék (vajon mi az, céklalé?), de mivel természetes, természetesen nem zavar.
Habkoronája tartós, illata színtiszta gyümölcs, meggy a négyzeten, vagy inkább a köbön.
Ízben abszolút meggyőző. A gyümölcs karaktere tökéletesen érvényesül, kellemesen fanyar, utóízben meggymagosan kesernyés, de még így is egy fokkal édesebb az ízkép, a balansz elbillen a cukor felé.
Önmagában szuper nyári hűsítő (persze az alkohollal azért vigyázni kell ilyen kánikulában!), és semmiképpen sem száműznénk a desszertsörök közé.
Céklás, római köménnyel fűszerezett kuszkusz mellett édessége teljesen háttérbe szorult, az étel kidomborította a meggymagos kesernyét.
(Hangsúlyozom, egyensúlyban, kifinomultságban nem nem összevethető a Szent András vagy a Beertailor kézműves meggyes sörével! Azokról majd később értekezünk)
Borsodi Meggy Ale
Szűretlen felsőerjesztésű sörkülönlegesség. Összetétele: víz, árpamaláta, gyümölcscukor, meggylé sűrítmény (6, 8%), citromsav, természetes színezék, természetes aroma, komló, élesztő.
Összetétele is hasonló a Sopronihoz, bár a meggylé sűrítmény valamivel kevesebb. Azt nem mondom, hogy ez érződik, de a savanyú-édes balansz itt végképp felborul, a cukor elszabadul, noha a meggy karaktere szépen kidomborodik.
Összességében kellemes, mi a Sopronit választanánk, más meg inkább ezt. Így szép a világ.
A Pécsi Meggy Ale (Szűretlen minőségi ízesített sör) ugyanakkor értelmezhetetlen számunkra. Hogy a színe narancssárga, az illata meghatározhatatlan, vagyis se meggyre, se sörre nem elékeztet, az egy dolog. Habtartóssága a nullával egyenlő, de mindegy is, az a legkevesebb.
Már az összetétele is elég fura, a meggyalap egy kicsit mintha túl sok mindenből állna össze: cukor, fruktóz, víz, színezék (nem hangsúlyozzák, hogy az természetes volna), feketerépa-sűrítmény, meggysűrítmény, gránátalma-sűrítmény, aroma, citromsav.
Illata, íze alapján sok bizalmunk nincs iránta, szóval felejtős.