Mindig is erre a sörre vágytam

2020. 07. 11., 17:33
Sörpremier
6028
By

Az amerikai sörforradalom egyik úttörője, Ken Grossman megint nagyot alkotott. A Sierra Nevada Hop Hunter IPA az a sör, amire mindig is vágytam.

A kaliforniai Chico városában működő Sierra Nevada főzetei azóta a kedvenceim, amióta a Csak a jó sörben vagy 10 évvel ezelőtt megkóstoltam őket.

Azóta is lelkesen követem Grossman munkásságát. Mindig meg tud lepni valamivel. Már csak azzal is, hogy képes a minőséget évtizedeken keresztül a legmagasabb színvonalon tartani.

Most új sörrel debütált a Csak a jó sör polcain (ahol 1620 forintért vettem). A Sierra Nevada Hop Hunter IPA a műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.

Újdonsága egyben új módszer is. A frissen szedett, nedves komlót a szüret után azonnal, még mielőtt elhagynák az ültetvényt, gőzdesztillálják. Ezzel a forradalmian új technológiával még jobban megőrzik a komló friss, széles palettán mozgó aromáit.

A frissen desztillált komlóolaj a szokásos komlókkal kombinálva még intenzívebb, még kifinomultabb és elegánsabb IPA-élményt eredményez.

Az úgynevezett West Coast IPA stílus legszebb példánya.

Gyümölcsössége már az illatban fokozhatatlan: grapefruit, citrom, lime, narancs, bergamot, megfejelve a fenyőgyanta erőteljes aromáival.

Ízben mindez olyan csodás egységet alkot, hogy szinte lehetetlen konkrét alkotóelemeire bontani.

Nem igazán szoktuk sörre az elegáns jelzőt aggatni, de itt, kérem, olyan harmóniával állunk szemben, hogy nem igazán tudnám másként jellemezni.

Eleganciája krémes szerkezetében is megnyilvánul. A selymes buborékok a legfinomabb pezsgőket idézik. A korty puha, hosszú, tartalmas, mély, citrusokkal táncoló, pazar.

A maláta szelíd édessége egy-egy pillanatra ellenpontozza a felfokozott, vad komlóélményt, de végül a végtelenül finom komlóaromák maradnak meg az ínyen.

Ínyenc darab, nem kérdés.