Nagyon ütős a Metallica új söre

2019. 06. 02., 12:33
Sörpremier
5396
By

Fanatikus pilseni rajongóként természetesen a cseh söröket favorizáljuk. Valahányszor összehasonlítjuk a műfaj német és cseh felhozatalát, mindig a csehek győznek, fejhosszal, ez nem kérdés.

Idővel persze arra is rájöttünk, hogy az almát nem érdemes a körtével versenyeztetni. A német pilseni totál más stílus, mint a cseh.

A német könnyebb, lazább szerkezetű, egyszerűbb, általában világosabb színű, illatában a virágos komlóaroma dominál, ízben azonban összetettebb hatásokra is képes.

Az Intersparban bóklászva most ráakadtunk egy számunka eddig ismeretlen, ám annál inkább figyelemre méltó tételre 799 forintért.

Enter Night, a Metallica új söre. Az együttes már korábban is készített sört.

Amúgy nagy divat, hogy együttesek összeállnak vagány kézműves sörfőzdékkel és alkotnak valami jót. Legutóbbi nagy sörélményünk is kooperáció eredménye. Igaz, ott nem együttes, hanem Pauli Zoltán, a Palkonyha frontembere állt össze a Zip's főzdével. Abból lett a PalKonyha Pils.

Az amerikai thrash és heavy metal zenekart James Hetfield és Lars Ulrich alapította 1981-ben Los Angelesben.

Az együttes sikere máig töretlen, bár egy percig sem állítanánk, hogy Mozarton edzett lelkünknek a zenéjük egyetlen percig is bejönne. Nekünk az túlságosan agresszív.

Új sörük, az Enter Night Pilsner viszont annál inkább bejön. Ebben nincs semmi agresszivitás.

A berlini Stone Brewery, pontosabban annak Arrogant Consortia névre hallgató verziója főzte a sört az együttes receptje alapján, amit Lars Ulrich sokszor és alaposan ellenőrzött.

Az Enter Night Pilsner receptje szigorúan titkos. Annyit lehet tudni, hogy alaposan hidegkomlózták. Ezért aztán illatában elsőre jobban hasonlít egy könnyű IPA-ra, mint pilsenire.

Elképesztően vonzó illat száll fel a gyönyörű fehér habkorona alól. Citrusok, főleg grapefruit vezeti az illatot, de kiszagolható egy kis fenyőgyanta és narancsvirág is. 

A kellemes meglepetés ízben folytatódik. Mellbevágóan intenzív gyümölcsössége először malátásan édeskés, majd egyre inkább felülkerekedik az aromakomló citrusos kesernyéssége.

Nagy test, mégis könnyed szerkezet, kortyról kortyra markánsabb, ütősebb íz. A német pilseni rajongóknak ez lehet, hogy túl sok és kilóg a maga kategóriájából. Nekünk nagyon bejön ez az IPA és a pilseni között megfogalmazott egyedi ízvilág. 

Csontszáraz, még mindig gyümölcsös, fanyar lecsengésében már-már champagne-os asszociációkat kelt.