Ezt a cseh sört még semmi sem tudta überelni

2021. 06. 27., 10:58
Sörpremier
10001

Egyik kedvenc íróm, Bohumil Hrabal kedvéért szerettem meg a sört, persze nem a magyart, hanem a csehet.

A pandémia előtt nem telt el hét, hogy ne áldoztam volna az író emlékének a Rákóczi úti Hrabal sörözőben. 

Kedvencem lett a duplán komlózott Postřižinské Jubilejni Lezák, a speciális, hidegen komlózott Jubileumi sört az író születésének 100. évfordulóján, 2014-ben főzték először. Még sokáig Jubilejni néven futott, majd egy idő után a palack alakja és a címke felirata is megváltozott: most Hrabalův ležák névre hallgat.

Abban a sörgyárban készül, ahol Hrabal nevelőapja, Francin volt a könyvelő, ahol Pepin bácsi történeteitől zengett az udvar. Egyébként a sörgyári capricció eredet címe a nymburki sörgyár neve: Postřižinské.

Intenzív illat bújik elő a tömött habpaplan alól, már ez alapján is a legkifinomultabb pilsenik közé sorolom. Intenzív, szofisztikált, sokrétű, a mezei virágoktól a piritós kenyérig széles aromaskálán mozog.

Íze a négyzetre emelt illat. Virágos aromák, muskotályos szőlő, akácvirág, piritós, fenyőgyanta, utóízben hosszan lecsengő, komlós kesernye.

A Hrabalův ležák számomra kifinomultabb, kedvesebb, szerethetőbb, mint a divatos, kézműves, felsőerjesztésű sörök többsége. 

Természetesen a Rákóczi úti Hrabal sörözőben, csapolva a legfinomabb, de a szomszédos Hetedik lépcső söröző (ugyanaz a cég) kis boltjában szerencsére üveges verziója is kapható.

Talán hihetetlenül hangzik, de semmivel sem gyengébb, mint a csapolt változat. 

Fotók: gusto.hu