Nyolc év alatt kilenc díjat zsebelt be ez a fantasztikus single malt
Legújabb felfedezésünk az ár-érték arányban (13 ezer forint) verhetetlen 12 éves Tomatin single malt.
A Tomatin a highlandi régió egyik legmagasabban fekvő skót lepárlóüzeme, 312 méteres magasságban figyel a tengerszint felett.
A whiskykészítéshez nélkülözhetetlen kristálytiszta vizet az Allt na Frithe patak biztosítja.
Amúgy Skócia második legnagyobb lepárlójáról beszélünk, az első a Glenfiddich, amit nemrég énekeltünk meg.
Az üzem a híres Loch Ness-től csupán pár kilométerre található. Egyesek szerint Nessie legendáját elsősorban a mértéktelen whiskyfogyasztók táplálják.
Bourbon és sherry hordókban érlelődött, melyek illat- és ízjegyei diszkréten felfedezhetők, de nem nyomják el sem a malátás, sem a gyümölcsös aromákat.
Illatában a maláta zöld, ropogós aromájához alma és (sárga)barack, finom diós, enyhén jódos (sós) jegyek társulnak.
Ízben is a maláta vezet, a gyümölcsösség citrusos frissességgel egészül ki, csak hosszú lecsengésének legvégén tűnik fel sejtésszerűen a füst.
Utóíze „félszáraz”: sós-citrusos-malátás-gyümölcsös.
Nem véletlen, hogy ennyi díjat söpört be.
Az utóbbi években elnyert főbb díjai:
- DOUBLE GOLD 2019 San Francisco WSC
- GOLD 2017 San Francisco WSC
- DOUBLE GOLD 2016 San Francisco WSC
- BRONZE 2015 C2C CUP GERMANY
- GOLD 2015 San Francisco WSC
- SILVER 2015 IWSC
- GOLD 2014 San Francisco WSC
- SILVER 2014 IWSC
- BEST HIGHLAND MALT 2013 WWA
Fotók: gusto.hu